Willem, biologisch tuinder met piratenvlag

Willem, op de achtergrond de kas met piratenvlag.

Slakken of luis, mooi laten zitten, vindt biologisch tuinder Willem Dijkstra (67). ´De vele vogels lossen het slakkenprobleem op. En mijn rode, gestippelde vriendjes helpen de planten van luis af. Je moet geen gif gebruiken, nergens voor nodig. Mensen die sproeien, werken zichzelf tegen.´

Willem heeft een lap van 100 vierkante meter grond op het volkstuinencomplex aan de Onderdendamsterweg in Winsum. Dat is bijzonder, want het is voor hem niet naast de deur. Elke dag is hij er wel een paar uurtjes te vinden.

Ik ben nogal van de babbel, mag graag met mensen omgaan

´Ik woon in Saaksum. Daar was ik gestopt met mijn tuintje omdat anderen gif gebruikten. Zes jaar later kwam ik hier langs en las op het bord dat er akkers vrij waren. Hier zijn altijd wel mensen bezig op hun akker, dat vind ik prettig. Er is controle zodat de kans op vernielingen klein is. En ik ben nogal van de babbel, mag graag met mensen omgaan.´

Dit is zijn derde seizoen in Winsum. Inmiddels heeft-ie er een kas neergezet, waar hij plantjes kweekt en onder meer druiven, tomaten, komkommers, paprika´s en pepers teelt. Zelfs colakruid ontbreekt niet. Willem haalt er een blaadje af. ´Proef maar eens.´ Verdraaid, het smaakt echt een beetje naar de frisdrank.

Op de volle grond kweekt hij werkelijk alles. Een greep: sla, prei, andijvie, kool, courgette, kiwi, bonen en druiven. De groenten en fruit worden afgewisseld door korenbloemen, asters, anjers, goudsbloemen, afrikaantjes en zonnebloemen. ´Dat geeft de tuin een kleurrijk geheel, een bonte mix. En bijen en andere insecten komen op de bloemen af.´

Een natte zomer is veel lastiger. Je kunt moeilijk al het regenwater gaan opdweilen van de akker

2018 zal de boeken ingaan als een uitstekend jaar voor moestuinders. ´Er wordt veel geklaagd over de droogte, maar daar hebben we helemaal geen last van. Als het te droog is, geef je de planten water. Een natte zomer is veel lastiger. Je kunt moeilijk al het regenwater gaan opdweilen van de akker´, zegt Willem, die tot zijn pensioen bij bierbrouwer InBev in dienst was.

´Ik probeer altijd kleine aantallen te telen, maar je ontkomt er niet aan dat alle groenten tegelijk klaar zijn. Met mijn zoon Garrie kan ik er niet tegen eten. Daarom geef ik het links en rechts weg.  Verkopen doe ik niet. Ik hoef er geen geld voor.´

Een opvallend element is de piratenvlag, die fier wappert boven de kas. ´Het is een eerbetoon aan mijn in 2008 overleden vader, Garmt, die altijd etherpiraat was en vanuit Schouwerzijl uitzond onder de naam De Rijnland. Hij is verscheidene malen betrapt en heeft zelfs in Winschoten vastgezeten. Daar moest-ie drie maanden lang wasknijpers maken.´

Auto´s zijn Willems tweede hobby. ´In mijn schuur in Saaksum heb ik drie oude Amerikanen staan, een Pontiac, een Lincoln en een Corvette. In de laatste rijd ik nog geregeld. Ik mag graag een beetje aan de auto´s sleutelen.´

Willem is altijd bereid mensen zijn tuin te laten zien en erover te vertellen. Dit kan na telefonische afspraak: 06 37249991.