Tuinder Willem is dol op Amerikanen (op wielen)

Willem Dijkstra is niet alleen dol op tuinieren*, ook Amerikaanse auto´s zijn een hobby van hem.

Op een zondagochtend in april rijdt hij in zijn Corvette C5 uit 2000 tussen Winsum en Schouwerzijl. ´Heb hem net in Winsum even schoongemaakt in de wasbox en de plantjes in mijn kas water gegeven.´

´Auto´s zijn mijn hobby. De een heeft vier fietsen, ik vier auto´s. Voor de dagelijkse dingen gebruik ik mijn Nissan, vanwege de bergruimte. Verder heb ik nog een Lincoln en Pontiac, 35 en 39 jaar oud. Die twee heb ik geschorst, anders ben ik veel te veel geld kwijt aan wegenbelasting.´

´De auto´s staan bij iemand anders in de schuur. Mijn eigen garage staat vol met de drie karts van mijn zoon. Dat is zijn hobby.´

Ook de voorkant van de Corvette mag er zijn.

´Met de Corvette toer ik een beetje rond in de omgeving. Maar je hebt zo een paar kilometer te pakken. Per jaar rijd ik er zo´n 10.000 kilometer mee. Dat is wel een dure grap, want deze lust wel brandstof. Het is een 8 cilinder hè, 1 op 7 rijd-ie. En de onderdelen zijn ook prijzig. Alleen het vervangen van het glas van de buitenspiegel kostte me al eens 300 euro. Was een scheurtje in gekomen na een tikje van een passerende vrachtwagen.´

´Heb ook al eens een Cadillac en Mustang gehad. Bijna alles uit Amerika is automaat. Daar zweer ik bij, je hoeft alleen maar gas te geven en remmen.´

De Corvette speelt een prominente rol in The A-Team, de tv-serie uit de jaren tachtig die bijna doorlopend wordt herhaald. Van de auto is de 69-jarige Saaksumer een groot fan, van de serie beslist niet. ´Ze schieten duizend keer in een aflevering en nooit wordt iemand geraakt. Dat is toch niet realistisch?´

*Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Willem Dijkstra, biologisch tuinder met piratenvlag
mijnhogeland.nl/2018/07/14/