Thomas & Harman steken heel wat uren in Spring Eenrum

Thomas (links) en Harman.

Spring Eenrum komt eraan. Thomas Benes en Harman Mensinga, twee van de veertig vrijwilligers, plaatsen in een weiland even buiten Mensingeweer reclame voor het tentfeest.

Het verkeer op de provinciale weg N361 kan sinds deze woensdagmiddag niet meer om Spring heen. En dat is nu precies de bedoeling, zegt Thomas (35), terwijl Harman (24) met tiewraps het doek vastmaakt aan het hek.

´Het is de kracht van de herhaling. Veel automobilisten komen hier meerdere keren per week langs. Bij Uithuizen, Zuidwolde en Aduard hebben we ook reclame staan. Verder hangen we bij winkels en in sportkantines posters op, adverteren we in kranten en slaan we op sociale media flink op de trom.´

´We hebben concurrentie van andere evenementen. Ondanks dat Spring een gevestigde naam is, moet je elk jaar flink investeren in reclame. We hebben naar schatting 75 procent terugkerende bezoekers. Diegenen die wij door reclame weten over te halen, zijn voor ons de kersen op de taart.´

´Denk niet dat het een vetpot is. Elk jaar blijft er weinig over onder de streep. En dat voor een evenement met ongeveer 2000 bezoekers. De kosten zijn bizar hoog.´

Spring wil elke eerste paasdag een gevarieerd programma bieden, zodat het tentfeest voor iedereen aantrekkelijk is. Zangeres Emma Heesters is dit jaar de opvallendste naam.

Zoals de laatste jaren gebruikelijk gaat aan Spring de Ainrommer Oavend vooraf. ´Een kleiner evenement met regionale artiesten en een hoog hoempapa-gehalte. Ons doel is om drie generaties in de tent te krijgen, dus jongeren én hun opa´s en oma´s.´

Harman, student Ondernemerschap en Retail Management, is sinds zijn zestiende vrijwilliger bij Spring. Sinds drie jaar maakt hij deel uit van het bestuur.

Thomas, in het dagelijks leven uitvaartverzorger, zit sinds zijn zeventiende in het bestuur, de laatste tien jaar als voorzitter.

´Dit is mijn laatste jaar. Het kost honderden uren om zo´n evenement uit de grond te stampen. Hartstikke leuk om te doen, maar op den duur moet je het stokje overdragen aan een jonger iemand. Spring Eenrum is in 1997 ontstaan vanuit de jeugdsoos. Daarom proberen wij het bestuur jong te houden.´

´Je merkt ook dat je ouder wordt. Op TikTok en Snapchat zit ik niet en van onze topartiest Emma Heesters kende ik eerlijk gezegd geen enkel nummer.´