Schilders Mike en Jacob, de rollen zijn omgedraaid

Mike (links) en Jacob.

De schilders Mike Smit (30) en Jacob Cleveringa (69) zijn deze maandagochtend in hun dorp samen aan het werk, zoals ze jaren gedaan hebben. Maar de rollen zijn omgedraaid. Vroeger was Mike in dienst bij Jacob, nu heeft de dertiger het voor het zeggen.

Ze plaatsen vijf nieuwe ruiten in de zijgevel van dorpshuis Agricola in Baflo. Een paar uurtjes werk. Het duo levert goed werk, ziet dorpshuis-voorzitter Anne van der Molen.

Jacob stopte in februari 2021 met zijn bedrijf dat op papier nog wel bestaat. ´Af en toe doe ik nog een klusje, ik schuif ook soms wat door naar Mike.´

Mike begon zijn eigen bedrijf: Smit Schilderwerken. ´Ik wilde niet de jongen zijn die altijd op Jacob verder borduurt.´

Mike bij zijn bedrijfsbus.

En nu helpt Jacob zijn vroegere werknemer bij deze klus. Of er verschil is met vroeger? Mike: ´Nee, we vullen elkaar goed aan. Met hem kan ik goed sparren. Ik kan zwaar nadenken over het werk, Jacob kijkt van een afstandje. Qua werkwijze zijn we verschillend. Ik wil veel eerder nieuwe dingen uitproberen.´

Jacob: ´Er is wel één groot verschil. Mike is verantwoordelijk, het is zijn klus. Ik vraag hem hoe hij het hebben wil. Dat doe ik bewust, het is goed voor zijn zelfvertrouwen.´

Gelukkig begrijpt Mike alles wat zijn vroegere werkgever zegt. Dat is anders geweest. ´Ik ben geboren en getogen in Baflo, maar moest erg wennen aan het plat Gronings van Jacob. Dat heeft wel een halfjaar geduurd. Dan zei hij iets en begreep ik er helemaal niks van. Had hij het plotseling over akkenail…´

Hoewel Jacob pensionado is, verveelt hij zich geen moment. Hij is bezig aan zijn tweede periode als raadslid namens GemeenteBelangen Het Hogeland. En hij staat nog vrijwel elke zaterdag op het voetbalveld om wedstrijden in goede banen te leiden.

´Ik ben 35 jaar voetbalscheidsrechter. Een paar jaar geleden ben ik gestopt. Binnen twee maanden deed de KNVB een beroep op mij, er is nu eenmaal een groot tekort aan scheidsrechters. Ik fluit jeugdwedstrijden, geregeld vijfdeklassers en soms nog een wedstrijd van vierdeklassers.´

Mike, die al jaren voetbalt in het eerste van Rood Zwart Baflo, is tevreden hoe het met zijn bedrijf gaat. ´De vraag naar buitenwerk is groot, in de winter heb je het soms wat rustiger. Dat is niet erg, want ik heb ook mijn gezin.´

Reinout Geuze is zijn vaste medewerker. Ook hij werkte eerst voor Jacob. Kleinschaligheid heeft de voorkeur van Mike. ´Zodra je met meer mensen werkt, wordt het onoverzichtelijk en ben je vooral bezig met organiseren. Met zijn tweeën werkt het fijner.´

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Jacob, de man in het zwart, is doordeweeks in het wit
mijnhogeland.nl/2019/05/25/j