Sebastiaan, ganzenliefhebber en de man achter de ´happy straatstenen´

Sebastiaan bij de vier ganzen.

Ganzenhof Baflo doet zijn naam weer eer aan. Er zwemmen na ruim een jaar afwezigheid ganzen in de vijver langs de provinciale weg.

Sebastiaan Rijkens (32) is een van de enthousiaste vrijwilligers die de dieren bij toerbeurt voeren. ´En praktisch iedere dag loop ik hier ´s morgens en ´s avonds even langs om de boel te inspecteren.´

De vorige populatie werd vorig jaar april weggehaald door Akka´s Ganzenparadijs in Dalen. Er was sprake van inteelt en ook waren er meldingen over stankoverlast. De stichting plaatste eind mei vier mannetjes van 2 tot 3 jaar oud terug.

´Vanwege de vogelgriep en formaliteiten duurde de herplaatsing van ganzen wat langer dan de bedoeling was. Bij Hessel Elzes van Dorpsbelangen Rasquert & Baflo kwamen meldingen binnen dat inwoners de dieren toch wel misten.´

Inmiddels ontfermen vijf vrijwilligers zich over de ganzen. Naast Sebastiaan zijn dat Anneke, Patricia, Pieter en Ilona.

Het eilandje in de vijver waar Bram graag mag zonnen.

De ganzen zijn niet de enige dieren in Ganzenhof Baflo. Vijf eenden dobberen er rond en er huist een meerkoetenpaar met drie jonkies. De roodwangschildpad Bram is de opvallendste bewoner.

Sebastiaan lachend: ´Die is zo asociaal! Hij pikt soms het meerkoetennest in. Dan gaat-ie prinsheerlijk tussen de kleintjes op het nest zitten. Bram zit hier al zeker 25 jaar. Hij is vrijgelaten uit een aquarium.´

Het ganzenhuis is vernieuwd, het eendenhuis moet nog opgeknapt worden. Een trappetje voor de ganzen zou een welkome aanvulling zijn, evenals een bord met voederregels. ´Sla en watervogelkorrels zijn prima, maar aardappelschillen, brood, uien en tomaten moet je ze beslist niet geven.´

De favoriet van Sebastiaan.

Een andere hobby van de dierenliefhebber is te leuk om onvermeld te laten. Op een paar plekken in Baflo en Uithuizen liggen straattegels die Sebastiaan beschilderd heeft met cartoons.

´Dit idee kreeg ik toen de happy stones in opmars waren. Ik dacht: happy straatstenen zijn misschien nog wel leuker. De tekeningen slijten wel. Spongebob mist op een van mijn tegels bijvoorbeeld beide ogen. Voor dat probleem zoek ik nog een oplossing.´