Leontien wil ´t Woaterbörgje weer op de kaart zetten

Moeder en dochter hebben schik achter de bar.

Een jonge onderneemster probeert eetcafé/cafetaria ´t Woaterbörgje in Garnwerd weer op de kaart te zetten. Tot dusverre loopt het naar wens, zegt Leontien Noorman (23).

Deze maandag (3 juli) is het rustig, het weer werkt niet mee. Leontien pauzeert op het terras, samen met stagiair Levi van der Veen en medewerkers Lisa van Dijken en Anneloes Haverdings.

Laatstgenoemde is de kok. Leontien kent haar al haar hele leven. Het is haar moeder, die sinds 1 juli bij haar in dienst is en de laatste twee jaar bij Gaele Postma paling & vis in Zoutkamp werkte.

´Vorige week woensdag had ik daar mijn laatste werkdag. Een ontzettend fijn bedrijf waar ik dacht tot mijn pensioen te werken. Maar én werken voor mijn dochter én voor Gaele is niet te combineren. Toen Leontien haar plannen vertelde, zeiden we direct: als je dit gaat doen, helpen we je.´

En, benadrukt Anneloes: ´Er is één kapitein op het schip en dat is Leontien.´
Leontien: ´We overleggen veel. Het is ontzettend fijn dat mijn moeder over veel horeca-ervaring beschikt.´

Een biertje voor Lisa.

Leontien kent ´t Woaterbörgje bijna als geen ander. ´Gerry en Jansje Medendorp hebben hier 25 jaar gezeten. Bij hen heb ik een aantal jaren gewerkt in de cafetaria en bediening en zo het vak geleerd.´

´Deze plek zag ik wel zitten, maar toen zij het bedrijf vier jaar geleden verkochten was het voor mij financieel niet haalbaar. Ik ben het boerenwerk ingerold en heb de opleiding tot vrachtwagenchauffeur gevolgd. Een jaar lang heb ik voor transportbedrijf Zijderlaan meegedraaid in de bietencampagne.´

Tijdens het openingsfeest kreeg Leontien als cadeau een koe die nog een plek krijgt op het dak van het café. ´Gerry en Jansje hadden er ook altijd een koe staan. Die traditie houd ik in stand.´

Vorig jaar kocht Douwe Drijfhout uit Feerwerd het horecabedrijf. Leontien zag haar kans schoon. ´Ik geloof dat het koopcontract vrijdag getekend werd en ik Douwe maandag al van mijn belangstelling liet weten. We kennen elkaar, we hebben vlak bij elkaar gewoond. Ik overviel hem met mijn verzoek, maar uiteindelijk ging hij met mij als pachter akkoord.´

Leontien opende de cafetaria op 5 januari. ´Dat liep direct goed. Pas die donderdagmiddag heb ik via Facebook laten weten dat ik om half vijf openging. Het was direct bizar druk.´

Het cafégedeelte kon na een ingrijpende, maandenlang durende verbouwing pas eind april van het slot. ´Op 29 april was eerst de officiële opening, voor genodigden. Om negen uur draaide ik symbolisch de deur open en leek het wel of de Garnwerders uit alle hoeken en gaten kwamen. Om halftien zat het ramvol.´

Anneloes: ´Alsof ze dachten: ´t Woaterbörgje is weer van het dorp, we kunnen er weer naartoe.´

Leontien: ´Onze leus is: Achter diek is elk en ain geliek, bedacht door Alfred Maring uit Winsum. Die tekst past ons: we zijn een dorpscafé dat laagdrempelig is en vriendelijk geprijsd. Door de huiskamersfeer voelen mensen zich hier thuis.´

Ook de poppen van een lid van Free Bikers Garnwerd zijn terug in ´t Woaterbörgje.

De jeu-de-boulesclub en Free Bikers Garnwerd zijn blij dat hun honk terug is. ´De jeu-de-boulers komen elke maandagmiddag na hun onderlinge wedstrijdjes. De bikers hebben de naam ´t Woaterbörgje teruggeplaatst op hun shirts. In september vieren ze hun 10-jarig bestaan bij ons.´

Haar nieuwe baan bevalt Leontien prima. ´Al doende zie je wat beter kan. Terwijl we draaien zetten we de puntjes op de i. Reuzeblij ben ik met de nieuwe ijsmachine die we sinds vorige week hebben voor Italiaans roomijs in diverse smaken.´

Leontien zelf staat vooral in de cafetaria. ´Op drukke dagen zijn we met zeker zes mensen aan het werk. Voor de bediening heb je sowieso twee, drie mensen nodig, zeker als het mooi weer is en het terras drukbezet is.´

Ze maakt dezer dagen als horeca-exploitant haar eerste feestweekend Garnwerd Grandioos mee. ´Overdag zijn we open en ´s avonds doen we de deur op slot. De mensen gaan dan toch naar de feesttent. Zaterdag is de braderie, dan willen we flink uitpakken. We zitten op het begin- of eindpunt, hoe je het maar bekijkt. De hele familie draait mee, we verwachten dat het erg druk wordt.´