Gerard & Ineke brengen de koeien naar het land

Op een zomerse avond in juni staat Gerard en Ineke Smelt nog één klusje te wachten: de koeien van de melkstal naar het land brengen.

Zo´n 400 meter moeten de bijna 100 koeien over het fietspad langs de Oude Ae om bij het weiland te komen. ´We laten ze vaker grazen aan de andere kant van de boerderij, maar daar zitten nog weidevogelnesten.´

Gerard (63) staat te wachten bij het hek van het weiland. Het fietspad heeft hij afgezet met lint. Aan Ineke (61) de taak om de koeien op te drijven.

´s Avonds stuit de tijdelijke stremming zelden op problemen, de meeste passanten vinden het wel leuk om het plattelandstafereel te aanschouwen.

Gerard: ´Voor mensen die ´s ochtends naar het werk moeten ligt het vaak anders. Die adviseer ik om om te rijden, dat scheelt misschien 1 kilometer. De meesten mensen hebben tegenwoordig toch een elektrische fiets.´

Als de koeien in het land staan, maakt Ineke de weg schoon. De volgende dag om zes uur bewandelen de koeien de omgekeerde weg om gemolken te worden.

Ineke maakt de weg schoon, Gerard haalt het afzetlint weg.

De broers Gerard en Gerrit vormen samen met hun partners Ineke en Hannie de maatschap Smelt. Hun melk- en vleeskoeien – van het ras Maas-Rijn-IJsselvee (MRIJ) – kunnen ze kwijt op 58 hectare land. Ruben, de zoon van Gerrit en Hannie, is de beoogde bedrijfsopvolger.

In 1989 namen de broers de melkveehouderij van hun ouders in Vriezenveen over. In 2000 verhuisden ze naar Winsum.