Dankzij helpende handjes ligt de speeltuin in Ulrum er netjes bij

Willy en Berend.

Wie zich afvraagt hoe het komt dat het Lotuspark in Ulrum er altijd pico bello uitziet, zou er eens op een woensdagochtend moeten kijken.

Een vast groepje vrijwilligers – in totaal acht mensen – onderhoudt de voor een dorp als Ulrum relatief grote speeltuin. Deze woensdag om negen uur hebben zich vijf gemeld voor onderhoud aan het groen. Er zijn wat afmeldingen.

Willy Noorda is de enige vrouw vandaag. ´We zijn hier alleen als het weer meewerkt. Regent het, dan maaien we op een andere dag.´

De prachtige speeltuin ligt bij ontmoetingspunt Dörpsstek, beide zijn sinds vier jaar eigendom van DörpsZörg. ´De speeltuin bestaat sinds 2014. Sinds de overname zijn we wekelijks aan het klussen. In het wegwerken van het achterstallig onderhoud hebben we veel tijd en energie gestoken.´

Het onderhoud van de speeltoestellen nemen de vrijwilligers ook voor hun rekening. ´Er moet bijvoorbeeld een nieuw dakje op het speelhuis. Dat doen we op een zaterdag omdat we er meer mensen voor nodig hebben.´

Volgens Willy is de waterpomp met waterpartij het populairst bij de jonge bezoekers. ´Kinderen vinden het leuk om het water te laten stromen en dammetjes van zand te bouwen.´

Ton is met zijn 81 jaar de oudste vrijwilliger.

Ton Hoogerbrugge is met zijn 81 jaar de oudste van het gezelschap. Anderhalf jaar geleden verhuisde hij met zijn vrouw naar Winsum. Toch rijdt hij nog elke woensdag naar het dorp waar ze meer dan een halve eeuw woonden.

Ton: ´Het is zaak om de boel bij te houden zodat het netjes blijft. Ik doe alle werkzaamheden, ik kijk rond en bekijk wat er moet gebeuren. Het is belangrijk dat je als oudere actief blijft. Als je in de stoel blijft zitten, kom je niet verder. Je doet nuttig werk en het is ook nog eens goed voor de sociale contacten.´

Berend en Job kortwieken de heg.

Berend de Groot is min of meer de vaste maaier. Willy: ´Voor dat werk moet je iemand met een hoop energie hebben. Het is met die zware machine een heel gesjouw tegen de heuveltjes omhoog.´

Berend spreekt van een leuke groep. ´Het is belangrijk dat wij dit oppakken. Het zou toch vreselijk jammer zijn als dit zou verloederen? Bovendien: als het netjes is doen de bezoekers ook meer hun best om het netjes te houden.´

Job Hoeksema maakt even verderop met de bladblazer de paden schoon om daarna samen met Berend de heg te knippen.

Job bij het speeltoestel waarvan het dak moet worden vervangen.

Vorig jaar was Job langdurig uitgeschakeld door een tennisarm. ´Nooit getennist hè, het klussen thuis was waarschijnlijk wat te veel van het goede. Ik moet nog steeds oppassen wat ik doe.´

´We kunnen het met dit clubje aan. De complimenten van bezoekers voor hoe de speeltuin eruitziet, daar doen we het voor. Meer hoeven we niet. Vakantiegangers maken er gebruik van en zelfs uit omliggende dorpen komen ze naar onze speeltuin.´

Bij de entree aan Snakkeburen wiedt vrijwilliger nummer vijf onkruid: Roelof Noorda, de echtgenoot van Willy. ´We oogsten veel waardering. Mensen zeggen: goh, we wisten niet dat Ulrum zo´n mooie speeltuin had.´

Roelof stort zich deze ochtend op onkruid wieden.

Het vrijwilligerswerk van Roelof beperkt zich niet tot de speeltuin. ´Mijn vrouw en ik zitten ook in de club die de beide begraafplaatsen in Ulrum onderhoudt. Twee keer in de week ben ik vrijwilliger in verpleeghuis De Twaalf Hoven in Winsum en voor de buurtbus draai ik elke week een dienst van vier uur.´

Een supervrijwilliger dus. ´Je kunt wel voor je zelf blijven zorgen, er zijn ook medemensen, zo heb ik geleerd. Ik hoop dat er ook medemensen voor mij zijn als ik me niet meer redden kan.´