Carola van Atelier ZK2 leeft tussen de kunst

Carola in de deuropening van Atelier ZK2.

Atelier ZK2 kunst & cadeau kan je bijna niet ontgaan als je in Zoutkamp bent. Eigenares Carola van den Dungen doet er met opvallende verwijsborden en weelderig bloeiende bloemen alles aan om de aandacht te vestigen op haar nering. Je zou haast denken dat ze bloemist is.

Carola (50): ´Op deze locatie ben ik vorig jaar opengegaan. Het eerste seizoen was een succes. Ik had dit voorjaar echt zin om de deuren weer te openen. Vooral toeristen komen aanwaaien, maar ik merk dat mijn bekendheid groeit in dorp en streek.´

We hebben het over de voormalige kruidenierswinkel (Vivo) aan de Bakkersstraat. De sfeer van vroeger heeft ze geprobeerd te behouden. ´Het interieur is opgefrist naar deze tijd. Een toegankelijke sfeer heb ik willen creëren. Mijn atelier is boven, waar ook mijn woonruimte is. In feite leef ik tussen de kunst.´

Reclame doet verkopen, weet ook Carola.

Atelier ZK 2 vindt ze een stoere, lekker klinkende naam. ´De 2 slaat op het huisnummer. En ZK spreekt voor zich.´

´Dit pandje heb ik drie jaar geleden gekocht. Behalve met kunst was ik met handgemaakte cadeaus bezig, zoals sieraden, huisgemaakte zeewierolie en beschilderde oesterschelpen. De oesters raap ik op Lauwersoog. Na het eten blijven de schelpen over. Je moet werken met materiaal dat voorhanden is heb ik ooit geleerd.´

Met de combinatie van moderne kunst en handgemaakte cadeaus trekt Carola een breed publiek. ´Voor beide onderdelen heb ik verschillende flyers. Mensen die voor de kunst komen, verras je met de handgemaakte cadeaus en andersom gebeurt hetzelfde. Die combinatie biedt mij een stabiele basis. Ik ben er trots op dat ik ervan kan leven.´

Haar kunst – vaak abstract – is geïnspireerd op Zero, een kunstbeweging in de jaren 60. ´Terug naar de basis in vorm en kleur met vaak alledaagse materialen. Het gaat om ritme, herhaling en lichtinval. Daarnaast zijn er veel popart-invloeden.´

Waakkat Flori.

Van april tot september is ze zes dagen in de week open, soms zelfs zeven. ´Dat is heel veel. Ik moet niet alleen deze plek runnen, maar alles wat er staat ook zelf maken. Wat verkocht wordt, moet aangevuld.´

´De wintermaanden gebruik ik vooral voor nieuw werk en om opdrachten te maken. Ik mag graag reizen. In de winter ga ik een maand naar Vietnam. Dan is het hier toch vaak koud, guur en troosteloos.´

Het bevalt haar prima in Zoutkamp. ´Het is een heel open, warm dorp. Ik krijg veel supporting. Iedereen moet zich bij mij welkom voelen, zeker Zoutkampers.´

´En niemand moet zich tot wat dan ook verplicht voelen. Al komt iemand ook tien keer binnen zonder iets te kopen. En iedereen mag buiten een glas muntwater pakken.´

Carola zet elke dag muntwater klaar voor bezoekers.

Carola is van oorsprong Haarlemse. Ze studeerde journalistiek, haar ouders vonden het geen goed idee dat ze de kunstacademie ging doen.

Na vele omzwervingen kwam ze in Zoutkamp en tegelijkertijd in de kunstwereld terecht. Haar vriend overleed dit voorjaar na een kort ziekbed.

´Voor mij is dit een heftig jaar. Ik ben daarom blij dat ik mij volledig op Atelier ZK2 kan richten.´