´Oude meester´ Rolf maakte Dirk enthousiast voor molen Joeswert

´Tot ik op Joeswert kwam, had ik niks met molens. Maar het zijn zulke boeiende en mooie werktuigen. Niet te geloven dat ze 500 jaar geleden bedachten om molens te bouwen en dat het allemaal gewoon werkt!´

Dirk Doeglas (61) is sinds 2017 beroepsmolenaar te Feerwerd. Molen Joeswert levert meel aan aantal bakkerijen in de provincie. Ook runt Dirk de molenwinkel, die elke vrijdag- en zaterdagmiddag geopend is. Maar Dirk is er bijna elke middag. Als hij er niet is, dan kun je hem bellen.

Dirk onderhoudt de draaiende delen in de koren- en pelmolen. Deze middag wil hij het lager van de schudzeef smeren. De smeernippel blijkt stuk en moet vervangen worden.

´We zijn een productiemolen, we draaien hoofdzakelijk voor de professionele productie van meel, zelden voor de flauwekul. Op weinig plekken wordt nog professioneel meel gemalen voor menselijke consumptie. Wij malen alleen biologische granen.´

´We malen 1 ton, dat is 1000 kilo, in de week. De grote bulk is tarwe – voor meel en bloem – de rest rogge en spelt. We hebben een aantal bakkers, winkels en horecazaken als vaste afnemer. Bakker Peters in Leens neemt al 20 jaar speltmeel af. De familie Havenga in Kloosterburen (Landgoud) levert ons daarvoor de spelt.´

Dirk haast zich naar zijn winkeltje. Er is klandizie. Geduldig beantwoordt Dirk vragen van de enthousiaste broodbakkers.

Drukte in de molenwinkel op een zaterdagmiddag.

Hij legt uit dat zijn molenmeel een versproduct is. ´In de fabriek halen ze eerst de kiemen eruit om de houdbaarheid te bevorderen. Maar juist daarin zitten voedingsstoffen en vetten. Molenmeel is gezonder en lekkerder, maar je moet het binnen vier maanden gebruiken. Fabrieksmeel kan zonder problemen twee jaar in de schappen van de supermarkt staan.´

Een vrouw uit Haren vertelt dat ze sinds kort wekelijks een brood bakt. De kennis haalt ze uit Een boek over brood van Issa Niemeijer-Brown. Een andere klant komt van dichterbij, Groningen, maar heeft in plaats van de auto haar fiets gepakt naar Feerwerd om zakken roggemeel, tarwemeel en bloem te kopen.

Dirk weegt 1 kilo meel af. De achternaam Doeglas heeft geen Schotse oorsprong, zoals de familie altijd ten onrechte dacht. ´Een oom is in het verleden gedoken en ontdekte dat we Friese wortels hebben. Ons familiewapen kon in de open haard.´

Dirk: ´Het winkeltje is een leuke aanvulling. Naast meel en bloem verkopen we aanverwante producten als appeltaart- en cakemixen, pannenkoekmeel, notenpasta en zelfs Groninger doperwten.´

´Je merkt dat je op den duur zoveel kennis hebt van de producten. Het is leuk om daar uitleg over te geven. En de mensen willen op hun beurt graag vertellen wat zij wel allemaal niet maken.´

Door Rolf Wassens, die tussen 1980 en 2017 de beroepsmolenaar was, is Dirk bij Joeswert gekomen.

´Ik ben in 2008 in Feerwerd komen wonen. Als bestuurslid van de dorpsvereniging kwam ik in contact met Rolf. Die vroeg of ik zijn winkeltje wilde overnemen. Mijn aanstelling bij de Rijksuniversiteit Groningen als sociaal wetenschappelijk onderzoeker was net ten einde, dus ik had mijn handen vrij. Snel daarna ben ik begonnen met de opleiding tot molenaar.´

´Overigens is wel grappig dat ik er later achterkwam dat mijn over-over-overgrootvader ook molenaar was, op verfmolen De Kat op de Zaanse Schans.´

´Rolf blijft de oude meester, hoewel ik het bedrijf zes jaar geleden van hem heb overgenomen. Hij is hier nog steeds zeker één of twee keer per week te vinden. Dan voert hij weer het bevel en zegt wat ik niet goed doe of wat beter kan. Dat de molen en de winkel nog in bedrijf zijn, vindt hij prachtig.´