Gaslekken schering en inslag (want waar gehakt wordt, vallen spaanders)

Agent Remco praat na met brandweermannen (vanaf links) Harold, Arnold en Chris.

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Om de haverklap komen gaslekken voor op het Hogeland en dat heeft alles te maken met de aanleg van glasvezel.

Maandagmorgen rond 9 uur is het raak in Onderdendam. De glasvezelploeg heeft per ongeluk een gasleiding geraakt aan de Uiterdijk.

De brandweer van Bedum en de politie zijn snel ter plaatse. Korte tijd later arriveren de monteurs van netbeheerder Enexis.

Tot het gevaar geweken is, worden enkele huizen ontruimd. De bewoners kunnen voor een kop koffie terecht in het dorpshuis, even verderop. Zowel de Uiterdijk als de Achterweg worden afgesloten voor het verkeer.

Medewerkers van Enexis zijn even verderop in touw.

Om kwart voor elf is de kust veilig. Enexis heeft de leidingen afgesloten en begint met repareren.

Op de Achterweg praat politieagent Remco van Aalst na met de brandweermannen Chris Reitsema, Arnold Vos en Harold Boersema.

De brandweerploeg is met zes vrijwilligers ter plekke. Chris, deze dag de bevelvoerder, maakt van de gelegenheid gebruik en doet een oproep: ´Ons korps telt twintig vrijwilligers. Dit jaar stromen een aantal uit, waardoor we nieuwe aanwas goed kunnen gebruiken. Belangstellenden kunnen zich bij ons melden´.