Drummer/leerbewerker Klaas heeft een winkel ‘die je nog nooit hebt gezien’

In een 120 jaar oud pand aan de Hoofdstraat Obergum heeft leerbewerker Klaas van der Laan zijn sfeervol ingerichte winkel met atelier Old Dutch and Friends.

Accessoires als portemonnees, armbandjes, riemen, motorzadels, tassen en pasjeshouders maakt de 47-jarige ambachtsman allemaal zelf.

Telefoonhoesjes alleen op bestelling. ´De modellen veranderen te snel, daar moet je geen voorraadje van aanleggen.´

Aanverwante producten koopt hij in. Bakken met vinylplaten (singles en lp´s), Mexicaanse dekens, boeken, kunstprints, geurtjes, thermoskannen (van het merk Stanley), bierbrouwsetjes. ´Spullen die ik verkoop moeten van goede kwaliteit zijn, niet kapot te krijgen.´

Klaas verkoopt ook Snippers. ´Dat zijn snippers van oude whiskyvaten in een fles: jenever of wodka kun je daarin laten rijpen. Een perfect cadeautje.´

Bijzonder is de nog werkende rode Amerikaanse Cincinnati-koffiemolen uit 1930 die de Winsumer drie jaar geleden op een markt op de kop tikte. ´Het is een wonder dat-ie hier nog staat. Dat is niet erg hoor, die staat hier gewoon mooi te zijn. Volgens de fabrikant waren alleen groene machines bestemd voor de Europese markt.´

In de inrichting streeft Klaas naar perfectie. ´Ik richt de winkel zelf in, ik vind het leuk om met styling bezig te zijn. Want wat is dit voor een winkel? Eentje die je nog nooit eerder hebt gezien. Je moet het zien als concept store. Ik verkoop een lifestyle. Voor het publiek dat van de leren spullen houdt, is het complete assortiment met bijpassende inrichting interessant.´

´Het is een echte mannenwinkel, hoor ik dikwijls. Dat kan wel kloppen, ik koop spullen die ík leuk vind. Toch zijn het vooral vrouwen die in de winkel komen om ze te kopen. De mannen blijven vaak voor de winkel staan.´

Kort voor de pandemie opende Klaas zijn winkel. ´Lienke (Siegers) en ik wonen zeven jaar op deze plek. Eerst had ik een werkplaats in een schuur achter het huis. Op zaterdag en zondag konden mensen komen kijken. Dat bleek toch te hoogdrempelig. We hebben de woonkamer naar achteren verhuisd en voorin is nu mijn winkel met atelier.´

Klaas kan met zijn winkel en webshops zijn brood verdienen. ´Voor de winkel moet ik het echt hebben van toeristen en vaste klanten. Het loopt goed, zeker sinds de uitverkiezing van Winsum tot mooiste dorp. Maar zonder de webshops zou het niet kunnen. Veel accessoires gaan naar Amerika en België.´

Klaas werkte eerst in een skatepark (´Ik ben opgegroeid op een skateboard´) in Groningen en had een fotostudio. ´Ik organiseerde wedstrijden, deed het onderhoud aan de banen en bouwde obstakels. Toen ik tien jaar geleden voor de zoveelste keer geblesseerd raakte aan mijn knie, ben ik op zoek gegaan naar een oud ambacht waarvoor je weinig ruimte nodig bent.´

´Op internet zag ik een filmpje voorbijkomen van een man die leren halsbanden voor honden bewerkte. Het ambacht heb ik zelf aangeleerd. Met hulp van boeken en collega-leerbewerkers met wie ik online contact heb.´

Klaas aan het werk in zijn atelier. Hij hamert wat af, dat is de drummer van de band Speed Frisbee wel toevertrouwd.

´Van elk product is iets op voorraad in de winkel. De winkel is van woensdag tot en met zaterdag open. Op andere dagen maak ik de accessoires die klanten besteld hebben. Als constant mensen binnen zouden komen, ga ik fouten maken. Voor dit ambacht is concentratie vereist.´

´Ik maak alles van plantaardig gelooid rundleer, een duurzaam product. Mits je het goed onderhoudt, gaat het een leven lang mee. Het leer komt uit België en Italië, waar hoge eisen aan gesteld worden aan de looierijen. Van leer uit China, Marokko en India blijf ik verre.´

Klaas is opgegroeid in Winsum, Lienke komt uit de stad. ´Dit is mijn veertiende huis, maar hier willen we nooit meer weg´, zegt Lienke als ze even in de werkplaats komt kijken om gedag te zeggen.

Klaas: ´Dat we hier wonen komt door Lienke. Als we op bezoek waren bij mijn ouders zei ze: dit is wel echt een mooi dorp. En haar familie komt uit Winsum. Haar vader is hier geboren.´

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Uit het oude slachthuis klinkt muziek van vier veertigers
mijnhogeland.nl/2020/10/03/37213/