Uurtje vissen geeft Edwin genoeg energie voor de hele week

Tijd om te vissen heeft-ie amper. Edwin van Berkel (51) heeft het te druk met zijn twee banen. Deze zondagmiddag in het najaar heeft hij toch een uurtje vrijgemaakt voor zijn hobby. ´Even mijn hoofd leegmaken.´

De snackbarhouder (Family ´t Centrum in Winsum) vist naast het voetgangersbruggetje Nieuwe Maarhuistertil.

Pieterpadloper Demi uit Utrecht is druk met hem in gesprek als een aanbeet volgt. Een snoek heeft zich laten verleiden door een horsmakreeltje van Edwin. Een paar minuten later ligt de vis in zijn schepnet.

Demi is onder de indruk, voor de vissende frietboer is het de normaalste zaak.

´Dit is niet zo´n grote hoor, misschien 70 centimeter en 3 kilo zwaar. Later in het seizoen vang je dikkere snoeken, ze hebben zich dan vetgemest om de winter door te komen. Maar dat neemt niet weg dat zo´n aanbeet een kick geeft. Je weet nooit wat je binnenhaalt.´

´Soms ben je wel 20 tot 30 minuten in gevecht met een snoek. Je moet geduld hebben, ze moe maken.´

Edwins grootste snoek had een lengte van 116 centimer, voor snoekbaars staat zijn record op precies 1 meter.

´Mijn theorie gaat wel op. De wereld kleine visjes sprongen op toen ik mijn hengel erin gooide. Volgens mij een teken dat er een snoek in de buurt is.´

Even snel een foto, dan kan de snoek terug in het Mensingeweersterloopdiep.

Demi heeft een hoop geleerd en vervolgt haar wandeltocht. Vier etappes wil ze lopen, tot Rolde. Haar eerste overnachtingsadres is in Winsum, bij B&B De krakende wagens.

Edwin vertelt dat hij er een (tijdelijke) baan bij heeft: kok op de opvanglocatie voor asielzoekers in de Marnewaard. ´Ik was eerder al kok in de kazerne, voor de Afghanen. Kennelijk was het COA zo tevreden dat ze me enkele maanden geleden vroegen om kok te worden in het containerdorp.´

In drie dagen draait hij daar 39 uur, soms komt er zelfs nog een dag bij. ´Het is mooi werk. Met een team van koks zorgen we voor het ontbijt, de lunch en het avondeten.´

´Soms moet ik voor 700 man patat maken, daar word ik natuurlijk niet anders van. De werktijden zijn van zeven uur ´s morgens tot acht uur ´s avonds. Nee, ik heb geen koksopleiding gevolgd, ik ben gediplomeerd brood- en banketbakker.´

Het betekent wel dat Family maar vier dagen meer geopend is, van woensdag tot en met zaterdag. ´Dat zijn onze meest rendabele dagen. Voor Simone is het ook lekker om het rustiger aan te doen. Ze werkt al 25 jaar keihard. Nu is ze zondags vrij, kan ze maandag rustig de administratie doen en dinsdag de voorraad aanvullen.´

Edwin pakt zijn boeltje in. ´Een uurtje vissen, mijn dag kan niet meer kapot. Mijn kop is lekker leeg voor de hele week. Ik denk nergens aan als ik vis. Morgenvroeg om 6 uur sta ik vrolijk op.´

Edwin en Simone hebben inmiddels een koper gevonden voor hun snackbar. Zaterdag 11 februari stopt voor hen het avontuur na 25 jaar.

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Edwin: hart op de tong en dol op zijn gezin en Duitse Doggen
mijnhogeland.nl/2020/09/05/35007/