Saskia meer dan fulltime in touw voor haar ambachtelijke bakkerij

Brood in blik, sommige klanten hebben daar een sterke voorkeur voor.

De schuur achter de voormalige pastorie in Westernieland heeft zich deze woensdagmorgen gevuld met de heerlijke geur van versgebakken brood.

Het is broodbakdag voor Saskia Boesveldt (53). Begin 2022 begon ze Brood Depot, haar kleine ambachtelijke bakkerij waarvoor ze ´meer dan fulltime´ in touw is en zich met hart en ziel inzet. ´Het is een scheppend en creatief beroep. Je maakt een complex en gevarieerd product. Ik hou van brood, van het ambachtelijke werk. Het is magie om van water, meel en zout een mooi brood te maken.´

´Desembrood heeft lange en trage processen. Twee dagen ben ik er zoet mee. Maandag ben ik al begonnen met de voorbereiding van het brood dat ik nu bak en waarvoor de klanten vanmiddag komen. Maandag heb ik de desems gemaakt, dinsdag het brood gevormd.´

´Desem is goed voor de darmen, voor het verteringsproces, en heeft een eigen specifieke smaak. Je kunt er de houdbaarheidsmiddelen mee buiten de deur houden. Nergens worden zoveel middelen aan brood toegevoegd als in Nederland. In mijn brood komen alleen natuurlijke producten.´

Ja, zegt Saskia. Het is waar: haar brood is duurder dan in de supermarkt. ´Maar ik ben geen fabriek. De processen voor desembroden zijn een stuk intensiever dan voor gistbroden. De arbeidskosten liggen dus hoger. Daarbij kies ik voor hoogwaardige ingrediënten, zoveel mogelijk extensief en biologisch geteeld. Dat zie je ook terug in de prijs.´

Ze volgde ervoor een opleiding in het Westen, waar Saskia en haar partner Heinz vandaan komen. Tweeënhalf jaar geleden – in het eerste coronajaar – verhuisden ze van Utrecht naar Westernieland. Zij is een geboren Amsterdamse, haar moeder is van oorsprong Groningse. ´Ik ben hier dus niet helemaal wereldvreemd.´

´We zijn keihard verliefd geworden op het huis en de plek´, zegt Saskia. De schuur achter het huis knapten ze op en richtten ze in en voilà: Brood Depot Het Hogeland was geboren.

´Waarom depot? Ik ben geen winkel, klanten komen hier alleen om hun bestellingen af te halen. Het is een beetje naar Frans voorbeeld. In Frankrijk zie je in veel afgelegen dorpjes brooddepots.´

De voormalige pastorie (De Weem), waar in 1944 cabaretier Freek de Jonge werd geboren.

Een kleine negentig broden bakt ze vandaag. Soms volgt op een vraag eerst een langdurige stilte, want opperste concentratie is vereist. ´Het proces van brood maken kan op 300 punten misgaan. Dat maakt het extra leuk om te doen.´

Klanten weten haar steeds beter te vinden. Die houden van verrassingen en de variatie aan smaken en broodsoorten, zegt Saskia. ´Er is altijd volkoren, maar ik bak bijvoorbeeld ook brood met aardappelen en kruiden. Er zijn zoveel soorten brood te bakken en te bedenken. Ik heb nog lang niet alles uitgeprobeerd. Wat bij mij uit de oven komt is altijd brood. Geen koekjes of taartjes.´

De bakkerij draait volledig op elektriciteit, voor een belangrijk deel opgewekt door zonnepanelen.

Woensdag en zaterdag zijn haar twee verkoopdagen. Daarnaast brengt Heinz broden naar ophaalplekken. Drie zijn er inmiddels: kaasboerderij Kleikracht in Winsum, De Waddenslager in Uithuizermeeden en boerderijwinkel Van der Spek in Ulrum.

Mensen moeten bestellen omdat Saskia beslist geen brood wil verspillen. ´Per dag gooien we in Nederland 400.000 stuks brood per dag weg. Per dag, per dag! My goodness, ik kan niet begrijpen hoeveel dat is op jaarbasis. Dat doen we met voedsel terwijl elders sprake is van een voedseltekort.´

Saskia in de weer met bloem.

Of en hoeveel er brood overblijft voor de vrije verkoop is afhankelijk van het aantal bestellingen. ´Je moet er vroeg bij zijn als je brood wilt zonder bestelling.´

Dat op verkoopdagen haar depot dient als ontmoetingsplek, vindt Saskia geweldig. ´En voor Heinz en mij biedt het een mooie mogelijkheid om de mensen in dit gebied te leren kennen.´

Een snijmachine ontbreekt in de bakkerij. De klanten moeten hun brood thuis snijden. Is de bakker zelf een groot fan van haar product? ´Jazeker, ik eet het zelf ook, wat denk jij? Alles smaakt er goed op. Het is heerlijk.´