Verrassingen alom bij Karla´s LauwersmeerPlezier!

´Duitse gasten noemen het unkumpliziert. Ze roemen de gemoedelijkheid en gezelligheid, vinden het mooi dat het hier allemaal niet strak is. En ze zijn lovend over de kleinschaligheid en persoonlijke aandacht.´

Karla Bolt (54) is eigenaar van recreatiebedrijf LauwersmeerPlezier aan de Kustweg in Lauwersoog. Weer zo´n verborgen pareltje in deze regio, op een terrein van 5500 vierkante meter tegenover de visserijhaven.

En verborgen moet in dit geval een beetje letterlijk worden genomen. ´Mensen zijn vaak verrast als ze het eenmaal gevonden hebben.´

Het visserijbedrijf van haar inmiddels 80-jarige vader Betto zat eerder op deze plek. Zijn naam prijkt nog op een grote loods, waarvan de buitenkant niks verraadt over de ronduit verrassende inrichting.

In de loods aan de meerzijde een gezellig ingerichte huiskamer – voor camperaars en andere gasten en die geregeld wordt gebruikt voor feestjes en partijen. ´De huiskamer ademt een en al geschiedenis, met attributen uit de visserij. Ik kom uit een vissersfamilie, van zowel mijn vaders als moeders zijde.´

De huiskamer.

´Je hebt een loods en je moet er wat mee´, zegt Karla lachend als ze haar rondleiding door de loods vervolgt.

In de ruimte naast de huiskamer staan drie trekkershutten/slaaphuisjes met de namen Zee, Zon en Zand. Bij mooi weer staat de deur open en komen de zonnestralen daadwerkelijk binnen. Met een dubbel dak boven je hoofd is de kans op lekkage nul. ´Het komt geregeld voor dat families of een vriendengroep alle hutten afhuren.´

De inpandige slaaphuisjes.

LauwersmeerPlezier bestaat sinds 2009, nadat haar vader stopte met vissen. Daarvoor had ze een tuincentrum in Eastermar.

´De netten werden hier gerepareerd. Mijn vader viste bij Denemarken, vanuit de visserplaats Thyborøn, dat is een beetje ons tweede thuis. Mijn broer vist nog altijd, is getrouwd met een Deense en woont in Thyborøn.´

Cor, Betto en Tomas.

´In een gesprek met ons gaf de burgemeester aan dat op dit terrein alles mogelijk was, als het maar mobiel was. Nou, een camper is hartstikke mobiel. Zo zijn we hier met campers begonnen. De eerste camperaars die we verwelkomden in 2010 waren Spanjolen, net nadat Nederland in de WK-voetbalfinale van Spanje verloren had.´

´Het aantal campers is sinds de start van LauwersmeerPlezier meer dan dan verdubbeld. De verkoop heeft een enorme vlucht genomen, dat hadden we natuurlijk nooit verwacht. In coronatijd was het hier helemaal een gekkenhuis.´

Karla runt het bedrijf samen met haar drie kinderen, Pieter (22) Tomas (19) en Rosalli (16). Haar vader en moeder (Alli) helpen mee waar nodig. Die hebben zelf ook nog een loods op het terrein, voor de opslag van boten en ´50 jaar scheepshistorie´, zoals Karla het noemt. In de zomermaanden springen Cor en Emmie – haar oom en tante uit Zeewolde – bij. ´s Winters kan Karla het in principe alleen af.

Emmie & Cor

Tomas is vandaag druk met schilderen van ramen en kozijnen, Karla heeft haar woning op het terrein voorzien van een verdieping. Een likje verf nog en dan is het klaar.

Er is vooral in de zomer genoeg te doen. Aan het meer bevindt zich nog een chalet en op de pier staan sinds de zomer van 2021 twee waterhuisjes, geschilderd in Deens blauw en Zweeds rood. En ook in het boothuis, waar de Deense kotter Nordhavet van haar ouders ligt, kun je overnachten.

Een van de waterhuisjes op de pier heet Nordhavet. Het andere waterhuisje is genoemd naar de Deense kotter van Cor en Emmie: Vesterhavet. ´Als dank voor alle hulp´, zegt Karla. ´Cor en Emmie liggen altijd met hun blauwe kotter bij ons als ze meehelpen, daar wonen ze dan op.´

De Deense kotter Nordhavet van Karla´s ouders ligt in het boothuis.
Betto bakt vis.

´We zijn hele jaar door geopend. In de wintermaanden is het rustig. Er is plek voor 24 campers en er staan nu 4, het boothuis is bezet en een van de waterhuisjes.´

´Zomers moet je vol aan de bak. Mensen ontvangen, vragen beantwoorden en de accommodaties schoonmaken. Elke zaterdagmiddag in het hoofdseizoen bakken we vis voor de gasten.´

LauwersmeerPlezier vanuit de lucht. (Foto: LauwersmeerPlezier)

Karla schat dat de helft van de gasten uit Nederland komt. Duitsers zijn met 30 procent een goede tweede. Verder zijn het vooral Belgen, Zweden en Noren die naar Lauwersmeerplezier komen om te fietsen, wandelen, varen, vissen en het als uitvalsbasis gebruiken voor een bezoek aan Schiermonnikoog.

Karla wijst naar het meer. ´Het is toch fantastisch als je hier ´s morgens met een kopje koffie zit. Een zomergast zei eens: ik hoef hiervoor echt niet naar Ibiza.´

Cor en Pieter zetten Vesterhavet in de verf, juli 2021. (Foto: LauwersmeerPlezier)