Pien & Harma: Dippen geeft een kick

Ter afsluiting van de dip maken Harma (links) en Pien een selfie.

Twee oudere vrouwen die van een afstandje toekijken weten het zeker. Dippen in het Winsumerdiep, in december? ´We moeten er niet aan denken!´

Harma Oosterheerd (40) en P(aul)ien Kuik-Pannekoek (37) zijn een andere mening toegedaan. ´Van een uitdaging houd ik wel en het is goed voor je lijf´, zegt Pien. ´Het geeft een kick. Doodeng is het, maar hartstikke lekker.´

Bijna elke woensdagmorgen in de wintermaanden dippen ze, zolang er geen ijs ligt. Ze wandelen (Harma vanaf Blauwborg, Paulien vanaf de Schilligehamsterweg) naar de Reitdiepstraat. Het ritueel daar duurt een minuut of twintig.

Deze ochtend is de watertemperatuur 4 graden, de buitentemperatuur ligt 2 graden hoger. Prima omstandigheden, concluderen de twee tevreden.

Oefeningen voor de dip.

Ze dippen volgens de Russische methode. Dat betekent eerst op temperatuur komen door een stukje te rennen in combinatie met stretch- en ademhalingsoefeningen. Daarna gaan ze 1 tot 1,5 minuut het water in. Vervolgens herhaalt het ritueel zich.

In badpak en met waterschoenen aan laten ze zich via een trapje voorzichtig in het Winsumerdiep glijden. Pien: ´De schoenen dragen we vanwege de vissen. Mijn overbuurman stuurde me laatst een foto door van iemand die bij de Werf een snoek had gevangen van 1 meter 3. Zulke grote beesten zwemmen dus door het dorp hè.´

In het water lijkt het of ze aan het bidden zijn. Harma: ´Je moet je focussen op je ademhaling. Hyperventileren is de natuurlijke reactie als je in koud water gaat, daar ademen we als het ware doorheen.´

Na de tweede dip trekken ze zo snel mogelijk warme kleren aan onder een poncho en wandelen terug naar huis. Met de kinderwagen, want Harma is in september moeder geworden van dochter Anne.

Pien neemt de dip met haar smartphone op.

Harma: ´Nu gaat het interne kacheltje aan. Je hele systeem gaat werken, je stofwisseling gaat sneller, je wordt warmer. Mensen die met dippen beginnen, kunnen na afloop nog bibbers krijgen. Ervaren dippers hebben daar geen last meer van.´

´Ik heb dit een paar jaar in groepsverband gedaan onder leiding van een officiële trainer. In Groningen, waar ik tot twee jaar geleden woonde. In Winsum wilde ik het graag voortzetten. Pien is wel zo gek om mee te doen.´

Harma en Pien doen het saampjes. Soms vergezelt Piens broer Marcel hen. Harma zegt dat het niet de bedoeling is dat andere mensen zich bij hen aansluiten. ´Wij zijn namelijk officieel geen trainer.´