Zweten op een zomeravond in Wehe-den Hoorn

Ivo, Reitze, Anne en Geert. Livia (half zichtbaar) bestuurt op het land de trekker.

Het is deze juli-avond hard werken achter het huis van Ivo Poll en Mandy Derksen in Wehe-den Hoorn. Het hooi gaat van het land en dat gebeurt op ouderwetse wijze.

Ivo, Mandy en dochter Livia helpen uiteraard mee. Verder heeft Ivo een aantal mensen enthousiast gekregen om zich geheel vrijwillig in het zweet te werken.

Hobbyboer Bart Pier bestuurt zijn oldtimer trekker met even oude pakjesmaker (balenpers).

´Deze machines zie je steeds minder. Het gaat niet snel genoeg hè. Maar het is prachtig en gezellig om zo met elkaar aan het werk te zijn´, zegt de buurman van Ivo en Mandy, die tot zijn pensionering bedrijfsleider was op een akkerbouwbedrijf.

Bart in actie.
Mandy in gesprek met Bart.

Molenmaker Anne Doornbosch en Renate Wanders uit Adorp zijn eveneens van de partij. Ze woonden eerder naast Ivo en Mandy. Twee ondernemers uit het dorp, garagehouder Geert Vos en Reitze ten Cate van groepsaccommodatie De Energiek, completeren het gezelschap noeste werkers.

In bijna anderhalf uur tijd is de klus geklaard. Daar moet op gedronken worden. En dat is geen straf op een lommerrijk terras in de avondzon.

224 pakjes hooi – zo geeft de teller van de balenpers aan – zijn van het land naar de schuur van Ivo en Mandy gebracht.

Ivo is niet ontevreden. ´Dit is een gemiddelde opbrengst. Een deel van de pakjes is voor eigen gebruik, we hebben een varken. De rest is voor de verkoop.´

De kar is volgeladen, op naar de schuur. Maar eerst even overleg tussen vader en dochter.
De hooipakken gaan de schuur in.
Terug naar het land voor een nieuwe vracht.