Julian (7) trakteert de hardlopers op een waterstraal

Julian (7) heeft het maar druk op de dag van de halve marathon Lauwersoog-Ulrum. Bijna geen loper op de Leensterweg in Ulrum ontkomt aan een straal uit zijn waterpistool.

Reinier Borg juicht samen met zijn dochter Anna en schoonouders Popko en Harmien van der Ploeg uit Kruisweg de passerende hardlopers toe.

En houdt en passant zijn zoon in de gaten. Gebrek aan alertheid kan opa evenmin verweten worden. Als zijn kleinzoon de weg op gaat: ´Dat mag niet Julian, dan worden ze boos op je en vinden ze het niet meer leuk. Dat wil je toch niet?´

De lopers reageren leuk op de verkoelende straal van de jongen. ´Heerlijk´, ´lekker´ en ´dankjewel´ klinkt het op 800 meter van de finish.

Anna, Reinier, Harmien en Popko zien dat Julian raak mikt.

Op veel plekken in Zoutkamp, Niekerk en Ulrum zitten mensen voor het huis om de deelnemers aan de twee lopen (10 en 21,1 kilometer) toe te juichen.

´Dit is de enige dag van het jaar dat we niet achter maar voor het huis zitten´, zegt Reinier. ´Mijn schoonouders komen altijd kijken.´

Popko: ´We zijn hier op de fiets, het is maar 5 kilometer vanaf Kruisweg.´

Opa en oma hebben iets met water. Ze verdienden er de kost mee. Tot 2009 hadden ze een reinigingsbedrijf.

De 12-jarige Anna taalt er niet naar om haar broertje te assisteren. ´Die tijd is geweest, vroeger was ze net zo fanatiek. Zo gaat dat´, zegt haar vader.