Drie broers wonen op een rij in Wehe-den Hoorn

Zittend op een krukje op een steiger schildert Bernard Wijnenga (67) zijn dakgoot. ´Het werd hoog tijd. De laatste keer kan ik me niet eens herinneren.´

Bernard woont in een blok van vier woningen aan de Mernaweg in Wehe-den Hoorn. ´Dit is het oude armenhuis, ooit eigendom van de katholieke kerk. Het is gebouwd in 1908 en geldt als beeldbepalend erfgoed. Het is geen monument.´

Bijzonder is dat drie broers Wijnenga op een rij wonen. ´Ik woon hier nu zo´n 40 jaar. Koos is sinds 17 jaar mijn directe buurman. Naast hem woont sinds 3 jaar Eef. We gaan niet meer als nodig met elkaar om. Iedereen leeft zijn eigen leven, we hebben geen ruzie of zo hoor. Met Eef lees ik bijvoorbeeld de krant.´

Er is zelfs nog vierde broer: Johan. Het zal toch niet…? ´Ja, theoretisch zou het kunnen, vier broers op een rij. Het zal niet gebeuren. Het bevalt Johan prima in Loppersum. En bovendien, Willem Leber heeft zijn huis niet te koop staan.´

Het leven van Bernard is niet altijd over rozen gegaan. Zijn vrouw overleed al jong, slechts 36 jaar, twee maanden nadat ze was bevallen. ´Ik bleef achter met een jongen van 2 en een zwaar gehandicapte baby, dan heb je wel wat te verstouwen. Mijn jongste zoon is in 2011 overleden. Hij woonde in een zorginstelling.´

Wonen in Wehe-den Hoorn bevalt hem goed. Achter zijn huis heeft hij zijn bootje liggen in de Hoornse Vaart. Bootjevaarders wanen zich in Appingedam als ze zijn zelfgebouwde overdekte terras boven het water zien.

Varen mag Bernard graag doen, evenals het opknappen en repareren van klokjes die hij op rommelmarkten op de kop tikt. Maar om nou te zeggen dat afbranden, krabben en schuren een liefhebberij is…

´Zo langzamerhand heb ik er wel genoeg van. Ik doe alleen de voorkant, de achterzijde heeft minder te lijden van zon, regen en wind. Over de ramen verkeer ik nog in tweestrijd. Ik heb nu nog enkel glas, eigenlijk moet de heleboel vervangen worden. De vensterbanken zijn verrot.´

In augustus hoopt hij alsnog aanspraak te kunnen maken op de SNN-subsidie van 10.000 euro. ´Tijdens de subsidieronde in januari stond ik in de digitale wachtrij en werd er twee keer uitgedonderd. De bedoeling is om het geld te gebruiken voor isolatie, nieuwe dakpannen en zonnepanelen. Dat is een gezamenlijk project met Koos, Eef en Willem.´