Cupido schiet raak, 40 jaar na Op Roakeldais-klik

Marja en Juli voor dorpshuis Agricola in Baflo, in 1981 en 2021.

Tussen Marja Bootsman uit Tinallinge en Catalaan Juli Verano ontstaat in 1981 een stevige klik tijdens Op Roakeldais. Precies 40 jaar later krijgen de twee – 59 en 65 jaar oud – een relatie, nadat het contact ruim een kwarteeuw verbroken was. Het Wonder van Warffum/Tinallinge!

Voor Juli is het internationaal dans- en muziekfestival extra reden om deze weken bij Marja te verblijven.

Marja heeft hem deze ochtend meegenomen naar het dorp waar zij is geboren (in de pastorie naast de kerk) en opgegroeid.

Ze vertellen dat Op Roakeldais 1981 in hun geheugen gebeiteld zit. Juli: ´Ik danste bij Esbart Sant Marti uit Barcelona. Wij werden ondergebracht in Tinallinge, Baflo en Onderdendam. Marja en ik konden het direct goed met elkaar vinden. De communicatie verliep moeizaam, we spraken geen gemeenschappelijke taal. De klik was er niet minder om.´

Rode rozen en een grote doos chocolade als troost

Twee maanden na Op Roakeldais verkaste Marja voor haar werk naar Zwitserland. Heimwee speelde haar parten. ´Juli stuurde mij als troost twee keer rode rozen en een grote doos chocolade.´

Ze schreven elkaar nog twaalf jaar regelmatig, daarna ging het contact verloren, mede door verhuizingen. Marja kreeg een relatie met een Nederlandse man met wie ze drie kinderen kreeg. Juli trouwde ook, werd weduwnaar en kreeg een nieuwe relatie in Parijs. Met haar kreeg hij een zoon.

Marja en Juli voor de kerk in Tinallinge. Haar vader, Marten, schreef een boek over de historie van het kerkgebouw. Haar ouders zijn inmiddels overleden. De broer en een zus van Marja wonen nog in Tinallinge.

Marja verdween nooit uit zijn gedachten. Bij een reis van Parijs naar de Noordkaap liet hij halverwege de jaren 90 een hoteleigenaar in Amsterdam naar haar ouders bellen. Haar vader wilde haar nieuwe adres niet verklappen. Na nog twee mislukte pogingen gaf Juli het op.

´Toen mijn vader mij jaren later vertelde dat er iemand voor me gebeld had en mij zocht, wist ik onmiddellijk om wie het ging.´

Marja en Juli zeggen alle begrip te hebben voor de handelwijze van haar vader.

Dankzij Facebook vonden de twee elkaar terug. ´Op 30 april 2021, 40 jaar later en allebei inmiddels gescheiden, ontmoetten we elkaar op een regenachtige dag op Schiphol. De klik bleek er nog steeds te zijn. Met hulp van de vertaal-app op de smartphone ging de communicatie stukken beter dan in 1981.´

Ze keken rond op het Hogeland en bij dorpshuis Agricola in Baflo lieten ze een foto maken, net als 40 jaar eerder bij het vertrek van de bus van de dansgroep naar Barcelona. Een bezoek aan Op Roakeldais zat er in coronajaar 2021 niet in. Deze maand zijn ze na precies 41 jaar weer samen op het festival.

´We vieren dat onze verbondenheid nu groter is dan de vriendschap ooit heeft kunnen zijn´, zegt Juli.

Eind deze maand vertrekt hij weer. Met de toekomst zijn ze niet zo bezig.
Marja: ´We hebben echt geen idee hoe het verder loopt. De tijd zal het leren. Ik heb natuurlijk mijn eigen leven, mijn drie kinderen en kleinkind wonen hier. Aan de andere kant hebben Juli en ik veel in te halen.´
Het motto van Juli: niet te ver vooruitkijken. ´Je moet nu genieten, wat er na deze of komende maand gebeurt, zien we dan wel.´

Wat vindt de Catalaan trouwens van Nederland? ´In 1981 ben ik verliefd geworden op dit land en de mensen. Nederland is een paradijs, maar wel eentje met te weinig zon.´

Met dank aan tolk Marja, zij spreekt inmiddels een goed woordje Spaans.