Passie in de bakkerij van Baflo

Marco den Otter wist niet wat hem overkwam. Reed tegen half drie ´s nachts een duister Baflo binnen en in de bakkerij was het muisstil. Geen gezoem van koelingen en andere apparatuur. Stroomstoring. ´Ben eerst maar weer naar huis gegaan en op de bank in slaap gevallen.´

Sinds de opening in november 2021 werkt Marco bij Proeflokaal Bakkerij Rutgers. Eerder deed hij dat 20 jaar bij bakkerij Hoekstra in Bedum.

´Ik zat thuis met een burn-out en ben nu aan het re-integreren. Het bevalt me hier prima. Dit is een mooi initiatief, dat gedragen wordt door Baflo en omliggende dorpen. Fantastisch om te zien dat zoveel vrijwilligers zich inzetten voor het in stand houden van de bakkerij.´

We treffen deze ochtend zeker geen balende bakker aan. ´Een stroomstoring kan gebeuren. Ik kan me niet heugen dat ik eerder heb meegemaakt dat je ´s morgens niet kunt beginnen. Maar als dit het ergste is wat me vandaag kan overkomen, teken ik ervoor.´

´Om zes uur was de storing opgelost en was ik hier weer. Dik drie uur achterstand dus. Als de klant maar zijn brood krijgt, dat is het belangrijkste. Verder heb ik er geen invloed op, rustig blijven is het enige wat je kunt doen.´

Het loopt tegen twaalven. De Winsumer treft de voorbereidingen voor 150 vloerkadetten en maakt de boel nog schoon. Dan zit zijn werkdag erop, twee uur later dan normaal.

´Vier dagen in de week ben ik hier. Anne Rutgers, de vorige eigenaar, werkt een dag om ons uit de brand te helpen. Een bakker is vertrokken, eind juni begint zijn opvolger. Mijn dorpsgenoot Amanda Hagemeijer is onze banketbakker. Mijn passie ligt bij brood.´

De bijzondere werkdag zit erop voor Marco, op naar Winsum.

´Je moet geen bakker zijn als je het niet leuk vindt´, zegt Marco. ´Met mijn vrouw heb ik het wel eens over een eigen bakkerij gehad. Maar hier ben ik eigenlijk ook eigen baas.´

´Met een gezin met jonge kinderen is het best zwaar werk. ´s Middags slaap ik twee uurtjes en ´s avonds om een uur of tien is het einde oefening. Vooral op zomerse dagen is slapen lastig. Buiten is het dan toch rumoeriger. Maar ik ben blij dat ik een baan heb, en ook nog eentje die ik leuk vind.´

Anita doet de minikwarkbolletjes voor de wandelaars in dozen.

Ook Anita Jannenga loopt tevreden rond in de bakkerij. ´Het brood konden we pas na halftien verkopen in plaats van direct om acht uur. Geen boze klanten gezien hoor, ze hadden alle begrip voor de vertraging.´

Sinds 1990 werkte Anita al voor Rutgers. Ze zat wel even in de piepzak toen Anne en Wiesje Rutgers besloten te stoppen. Dankzij dorpsbewoners in samenwerking met Vakland Het Hogeland kon de ruim 100 jaar oude bakkerij aan de Heerestraat behouden blijven. Die wordt draaiende gehouden door een handvol vaste medewerkers, vrijwilligers en leerlingen. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt doen er werkervaring op.

´Mijn taken zijn behoorlijk veranderd, minder in de verkoop en meer in de richting van begeleiding. Dat was in het begin wennen. Nu we een dik half jaar draaien, kan ik zeggen dat het me goed bevalt. We vormen een leuk team.´

Anita, óók al woonachtig in Winsum, doet 140 minikwarkbolletjes in dozen. Die zijn voor de deelnemers aan de wandelvierdaagse. Een mooi sponsorgebaar van de bakkerij.