Stieneke & Adri reinigen de Onstaborg-vondsten

Stieneke laat Adri een gevonden pijpenkop zien.

Samen zitten ze aan de rand van het opgravingsterrein in Sauwerd om alle voorwerpen schoon te maken die archeologen en vrijwilligers met een troffel uit de bodem halen.

Stieneke Grummer (Sauwerd) doet dit deze dinsdag (17 mei) in gezelschap van schoonzus Adri uit buurtschap Klein Harkstede. Wel zo gezellig.

´Alles wat ze vinden, komt bij ons terecht. En er wordt wat gevonden! Wij maken het schoon. Als het niks is, gooien zij het wel weg´, vertelt Stieneke. Ze maken gebruik van borstels en voor het fijnere werk zijn er ragers.

Beiden voelen zich in hun element. Het is zonnig weer en de klus zelf vinden ze allerminst vervelend. Archeoloog zijn, dat had Stieneke trouwens wel wat geleken.

De opgravingen vinden plaats vanwege het herstel van de gedempte gracht van de Onstaborg die zich eeuwen geleden aan de westkant van Sauwerd bevond. De opgraving gebeurt onder leiding van MUG Ingenieursbureau in nauwe samenwerking Dorpsbelangen Sauwerd en Wetsinge, Historische Kring Ubbega en de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie.

MUG vermeldt op zijn website dagelijks de opvallendste vondsten. Zo zijn inmiddels onder meer een leren kinderschoen, een gedecoreerde hanger en twee fraaie schenkkranen – vermoedelijk uit de 17de eeuw – tevoorschijn gekomen.