Harm sleutelt aan een oldtimer van zijn eigen bouwjaar

Een opvallend voertuig heeft Harm Slager een halfjaar geleden op de kop getikt: een oude legerambulance uit België van zijn eigen bouwjaar: 1954.

Deze middag haalt hij naast zijn woning aan de Tjarda van Starkenborghweg in Tinallinge de 100 pk-motor uit de 3-tonner.

´Ik wil er een iets modernere motor inzetten, een V8, een automaat. Daarvoor zoek ik nog een sloopauto. Dit soort motoren worden in Amerika veel gebruikt voor hot rod (een oldtimer ombouwen tot showwagen).´

De motor liep anders naar tevredenheid. ´Heel rustig, heel mooi. Er staat 10.000 kilometer op de teller. Zelf heb ik er geen centimeter mee gereden. De versnellingsbak zat vast, ik weet niet wat de militairen erin hebben gedaan. Misschien wel water in plaats van olie. Autoberger Faber heeft hem gebracht, vanaf Hoogkerk.´

De legerambulance deed dienst tot eind jaren tachtig. Het is een Ford, gebouwd in Köln. Zelf heeft Harm zijn dienstplicht ook moeten vervullen. ´Ik was monteur wielvoertuigen. Grappig toch?´

Voor de elektricien in ruste is het passen en meten voordat hij de motor eruit weet te takelen. Geduldig voert hij het klusje uit. Eerder verrichtte hij al laswerk aan het voertuig. De spatborden moesten op lengte worden gemaakt.

Zijn wens: met de oude legerambulance de weg op, zoals hij ook doet met zijn andere oldtimers, waaronder een Jaguar uit 1974.

Harm heeft inmiddels een donorauto,  een Ford Thunderbird uit 1994.