Louwrens verkocht zijn huis en woont sindsdien op een boot

Louwrens Haaima verkocht vorig jaar zijn vrijstaande woning in Zandeweer om kleiner te gaan wonen. Niet in een huis, maar op zijn boot Breehorn. En waarschijnlijk vanaf komend voorjaar in een camper. Leve de vrijheid!

In jachthaven Hunzegat in Zoutkamp brengt Louwrens de meeste tijd van het jaar door. Een mooie uitvalsbasis, vlak bij het Lauwersmeer en het Reitdiep. Een kamer in villa Zuiderhorn in Warffum houdt hij aan als vast (post)adres.

Geregeld trekt hij eropuit met de 10 meter lange Breehorn, veel vaker pakt hij de elektrische fiets of auto.

Louwrens met de Breehorn op het Reitdiep. De boot is gemaakt bij scheepswerf Van der Zee in het Zuid-Hollandse Zwartewaal en wordt daarom ook wel Zeevlet genoemd hoewel die alleen voor binnenwateren geschikt is.

´De hang naar vrijheid en om te reizen heb ik altijd gehad´, vertelt Louwrens (73). ´Na mijn scheiding heb ik nog drie jaar alleen in Zandeweer gewoond. Ik had 110 meter sloot en 2200 vierkante meter gras. Dat werd me te veel, ik wilde ervan af. Hier en daar vertelde ik dat mijn huis te koop zou komen. Binnen de kortste keren was ik het kwijt. Jonge mensen met kinderen wonen er nu.´

De Breehorn is sindsdien zijn onderkomen, een vlet uit 2003 met een 42 pk-motor. Als brandstof dient blauwe diesel (gtl). Het tanken in Oostmahorn is mooi te combineren met een diner op de dijk.

´Het is krapjes maar voor mij toereikend. In een huis heb je veel loze ruimte waar je niks mee doet. Je zit voor de computer, kookt een flink eind verderop in de keuken en ligt op de bank tv-kijken. Je hebt echt heel weinig ruimte nodig. Daarom ben ik groot voorstander van tiny houses. Gemeenten zouden dat meer moeten stimuleren door parken vol te bouwen met die huisjes die voor vrijwel iedereen betaalbaar zijn.´

Louwrens kan zich prima redden in de Breehorn.

Het bevalt hem prima in zijn varende onderkomen. Toch overweegt hij over te stappen op een camper.

´Voor mijn vriendin Ditty is een boot niet echt geschikt vanwege lichamelijke beperkingen. Meehelpen met bijvoorbeeld aanmeren is onmogelijk. In een sluis moet ik alles alleen doen en bij drukte is dat lastig. Een camper is veel praktischer, je bent mobieler en sneller op een mooie plek.´

´Er zijn sowieso twee plaatsen waar ik hem kan neerzetten: bij Ditty in Ezinge en bij Zuiderhorn in Warffum. Maar voor het zover is, moet ik eerst de Breehorn verkopen. Ik ben niet kapitaalkrachtig genoeg om beide te onderhouden.´

´We willen ermee in Nederland reizen en naar het buitenland, Italië en Spanje. Door een relatief korte camper te nemen kun je op een gewone parkeerplaats staan en heb je met minder restricties te maken.´

Louwrens ligt met zijn boot hemelsbreed ruim 2 kilometer van Vierhuizen, het dorp waar hij is geboren en tot zijn 24ste woonde.

Via Slochteren en Uithuizermeeden kwam hij in 2000 in Zandeweer terecht. Bijna 40 jaar was Aldel in Delfzijl zijn werkgever. Daarvoor werkte hij enkele jaren als elektricien bij installateurs in de regio. Op zijn 62ste ging hij met de VUT om vervolgens op verzoek van het bedrijf nog een jaartje door te werken.

Naast fietsen en varen is zingen zijn grote hobby. Al jaren is hij lid van het Gemengd Zangkoor Usquert en het Warffums Mannenkoor. Zangles volgt hij bij Esther van Dijk in Ezinge. Zijn baritonstem is gewild bij koren. Zo leverde Louwrens onlangs zijn bijdrage aan een projectkoor dat tweemaal de opera Samson en Delilah uitvoerde in Norg.