Water stukje schoner na laatste tochtje met Diva

Diva op de met kroos bedekte Eenrumermaar. Harm, Bix en Denny staan. Thea en Anneke schuilen onder de overkapping voor de regen.

De vlet Diva gaat zaterdag de winterstalling in. Traditioneel halen de eigenaren, een vriendenclubje, tijdens de laatste tocht van het seizoen zwerfafval uit het water.

Vlak voor vertrek bepalen Denny en Thea Pelupessy, Harm en Anneke Post, en Bix Jacobse woensdagochtend waar ze de lunch zullen nuttigen. Ze zijn er snel uit omdat slechts een beperkt aantal horecazaken open is en varen via Schouwerzijl vanwege een stremming niet kan. Het wordt Abrahams Mosterdmakerij & Restaurant in Eenrum. Daarmee ligt de route vast: Winsum-Eenrum vice versa.

´We zijn met de opruimactie iets later dan normaal. Het was lastig om een datum te prikken waarop iedereen kan. Met name Harm en Bix hebben volle agenda´s´, zegt Denny.

Ter verhoging van de gezelligheid gaan champagne en Veluws Zwienenbitter mee.

De oogst van de heenweg, met onder meer een toner.

Het Winsumerdiep blijkt aardig schoon. De ellende begint zodra ze de afslag naar Mensingeweer nemen. Blikjes, flesjes, plastic. Dieptepunt is een inktpatroon. ´Het is al ongelooflijk dat mensen blikjes en flesjes dumpen, maar een toner?!! In zo´n ding zit gif, dat gooi je toch niet in het water?´, reageert Denny verontwaardigd.

Wat ook opvalt: de enorme hoeveelheid kroos op het water. Geen afval, maar puur natuur. Voor Eenrum moet het vijftal stoppen om het volgelopen waterfilter van de motor schoon te maken.

Denny haalt een flesje uit het Winsumerdiep.

De administrateur van dienst is zoals elk jaar Anneke. Nauwgezet noteert ze wat de vuilrapers met hun schepnetten uit het water vissen.*

Aan het eind van de middag is de afvalcontainer van Denny en Thea drie vuilniszakken voller.

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Met vriendenvlet Diva naar Sail Harlingen
mijnhogeland.nl/2018/08/01/

Het briefje van Anneke met het eindresultaat van de vuilrapers.