Gezellige pompoenendag langs een landweggetje

Normaal heerst er rust op en langs de Hornsterweg, het landweggetje ten noorden van Eenrum en Saaxumhuizen. Linda Smit brengt deze zaterdag (11 september) leven in de brouwerij.

Het is haar eerste verkoopdag van pompoenen. Voor de liefhebber is er koffie en thee. Aan een picknicktafel zitten collega´s en buurvrouw Gerda, die zich laat vergezellen door twee van haar honden. En waar gezelligheid is, is Linda´s man Peter Biemond. Hij helpt haar zoveel hij kan.

Geen moment heeft zij zich verveeld, de hele dag was er aanloop. Van mensen aangetrokken door het verkoopstalletje, de presentatie van de pompoenen en de door haar samengestelde cadeaupakketten.

Linda bij haar verkoopstalletje.

Boerin Linda noemt ze zichzelf. Maar de vrolijke Eenrumse is geen boerin. ´Ik werk op Noorderpoort, in de catering. Peter is akkerbouwer en op een incourant stukje grond heb ik dit jaar voor het eerst pompoenen verbouwd. Achttien soorten, er zijn er wel honderd.´

Na een moeizame groeistart – het voorjaar was koud en nat – valt de oogst Linda allerminst tegen. ´Vaak heb ik gedacht: het wordt helemaal niks. Maar ze zien er prachtig uit. Kijk eens naar die mooie kleuren. En dan te bedenken dat ze in het begin allemaal groen zijn. Het zijn voornamelijk sierpompoenen, de hokkaido is eetbaar maar helaas uitverkocht.´

Creativiteit kan haar niet worden ontzegd. Op 12 oktober – ruim twee weken voor Halloween – leert ze kinderen van 6 tot een jaar of 12 hoe je een pompoen uitholt en er een gezicht in maakt. De eerste aanmeldingen voor de workshop zijn al binnen.

De verkoop van pompoenen loopt waarschijnlijk door tot en met de herfstvakantie. Maar het hele jaar verkoopt Linda langs de weg. Eieren zijn er vrijwel altijd, andere producten zoals groente, appels, jam en courgettes zijn seizoensgebonden. Op haar Facebookpagina (BoerinLinda) is hierover actuele informatie te vinden.