Ivo maakt jacht op zijn 36ste karper (in 2021)

Een visvriend die er goed gevangen had, tipte hem. Daarom vist Ivo Kliebér uit Middelstum deze zonnige maandag in het Aduarderdiep in buurtschap Schifpot. ´Ik woon nog maar kort in deze regio en moet de goede visplekken nog ontdekken.´

Het wordt een meerdaags avontuur, het vistentje is reeds ingericht voor de nacht. ´Tot morgen wil ik in elk geval blijven en als de vangsten goed zijn, vertrek ik woensdag.´

In de zomer is karpervissen zijn grote hobby, in de winter jaagt hij op roofvis. Snoekbaars is daarbij zijn favoriet.

De eerste uren in Schifpot zijn nog geen onverdeeld succes. Eén aanbeet, direct nadat hij zijn drie hengels had uitgegooid. Kennelijk hebben de karpers nog geen trek in zijn tijgernoten. ´Overdag is het warm en zijn de vissen lui. Dan zijn ze meer aan het zonnen dan aan het eten. ´s Nachts heb je de grootste kans op succes. De piepers zet ik dan wat harder zodat ik er wakker van word.´

Dit jaar verschalkte hij al 35 karpers, de zwaarste was 12,5 kilogram. ´Dat is nog geen grote hoor. In Frankrijk ving ik ooit eentje van 22 kilo, van een centimeter of 112. Dat zijn beste jongens.´

Vissen doet de metaalbewerker (39) al zijn hele leven. ´Ik ben ermee opgegroeid, dankzij mijn opa. Hij nam me altijd mee, we visten vaak op paling.´

Tegenwoordig zit hij vrijwel elk weekend aan de waterkant. ´Tentje, eten en gasstelletje mee. Als ik thuis op de bank zit, vang ik sowieso niks. Hier zit je lekker in de natuur. Op mijn smartphone kan ik naar serietjes kijken. Ik vermaak me wel.´

Op vissen op witvis zul je hem nooit kunnen betrappen. ´Dat vind ik helemaal niks. De brasem is de nachtmerrie van iedere karpervisser. Die vechten niet, die geven zich direct over. Een karper levert een gevecht, daar krijg je een adrenalinestoot van.´