Fokke krijgt hulp van Jacco (die graag wil dat zijn vader een beetje opschiet)

Vader en zoon.

´Volgende week zit voor ons de klus erop. Dan zijn de wanden klaar en zit het dak erop. De overheaddeuren en goten doen de leveranciers.´

Fokke Tuma (van het gelijknamige klus- en onderhoudsbedrijf) is deze vrijdag (10 september) bezig met de opbouw van een ruim 40 meter lange loods op het bedrijventerrein in Ulrum. Het beton had hij voor de bouwvak al gestort. De loods wordt straks gedeeld door een installatie- en een transportbedrijf.

Deze vrijdag is Fokke in het gezelschap van zzp´er Matthijs Haas. ´We zijn afgelopen maandag begonnen met vier man. We hebben prima weer, dat werkt prettiger en sneller.´

Matthijs (links) en Jacco werken vanuit een bakje.

Een bestelauto stopt. Fokke heeft er plotseling een derde hulp bij. Zijn zoon Jacco heeft zojuist een machinestoring verholpen en heeft even de handen vrij.

´Jacco helpt graag een handje mee en dat is niet zonder eigenbelang´, zegt zijn vader lachend. ´Zodra deze loods af is begin ik met de opbouw van zijn loods, ook op Haarlanden. Hoe sneller ik hier klaar ben, hoe eerder hij aan de beurt is.´

Zijn 24-jarige zoon heeft een mechanisatiebedrijf (JT Dienstverlening) en gebruikt nu nog een deel van de loods van zijn vader op hetzelfde bedrijvenpark. Zijn werk bestaat voor een belangrijk deel uit onderhoud aan machines. Daarnaast timmert hij aan de weg met de door hem ontworpen stammetjeslader, een machine voor het rooien van aardappelstammetjes. Fokke: ´Hij heeft inmiddels enkele machines verkocht aan boeren.´

Zoon heeft het dus druk, vader niet minder. Fokke (56): ´Vijftien jaar geleden ben ik begonnen als eenpitter. Inmiddels heb ik vijf mensen in dienst. Die zijn nu elders bezig met aanbouwklussen. In principe doen we alle werkzaamheden, van a tot z. Hier op Haarlanden gaat het vooral om loodsenbouw. Als die van Jacco klaar is, wacht de volgende. Vijf loodsen staan hier straks van ons en daar komt volgend jaar minimaal nog eentje bij.´