Jan en Dennis vroeg uit de veren voor dorstige geraniums

Vroege vogels Jan (rechts) en Dennis.

Bij het krieken van de (maan)dag zijn Jan Holwerda en Dennis Kloosterhof al aan het werk. Ze bewateren de geraniums in welgeteld 55 hanging baskets in het centrum van tweelingdorp Winsum-Obergum en op bedrijventerrein Het Aanleg.

Om half zeven zijn ze begonnen en ze denken er ruim twee uur over te doen. Waarbij aangetekend dat Jan de avond ervoor al de watertank gevuld heeft.

´800 liter water uit het Omsnijdingskanaal zit erin. Normaal is dat genoeg, maar de geraniums zijn erg dorstig. We moeten straks nog bijtanken´, vertelt Jan. Omdat het warm en droog wordt, verwacht de ondernemer dat ze hun ronde eind deze week herhalen.

Vier jaar doet de hovenier dit werk nu voor Promotie Winsum. Voor Dennis is het zijn eerste jaar. Sinds maart is hij Jans vaste medewerker, na dertig jaar bij sportschool Veldwijk gewerkt te hebben.

Jan heeft al 16 jaar een eigen hoveniersbedrijf. Jan is een geboren en getogen Obergummer roodborstje en is daar trots op. Vandaar dat het vogeltje op zijn bedrijfsbus staat.

Dennis: ´We kennen elkaar van de lagere school en de landbouwschool. En we hebben altijd samen gevoetbald. We kunnen het prima met elkaar vinden. In coronatijd zei Jan tegen mij: je kunt wel bij mij komen werken.´

De hanging baskets zijn gevuld met Oostenrijkse hanggeraniums. Jan: ´Leerlingen van Terra Winsum potten ze voor ons op, zodat ze meer body hebben zodra wij ze in april plaatsen. Met een beetje mazzel houden de planten zich tot in november goed.´

Waarom zijn de eindveertigers zo vroeg in touw? Jan: ´Zo hebben wij geen last van het verkeer en het verkeer geen last van ons. Eén keer was ik op een zaterdag wat later op de ochtend bezig en kreeg ik te maken met alleen maar ongeduldige mensen. Dat is niet prettig werken. Bovendien zit het onze andere werkzaamheden zo niet in de weg. We hebben het hartstikke druk.´