Alie en Hugo voelen zich happy op de Waddenmarkt

Alie en Hugo voor de zalmkraam.

Alie Poel-Bosma staat op de Waddenmarkt in Pieterburen achter haar verkoopkraampje. Zij vervult daarnaast de rol van marktmeester, als opvolger van Linda de Hoop, die tijd tekort kwam met haar kapsalon, studie en hobby wadlopen.

Het is een baantje dat Alie (67) op het lijf geschreven is. Zij en haar man Hugo zijn gek op markten. ´Het gaat ons om de gezelligheid, onder de mensen zijn. Als we op vakantie gingen nemen we altijd een kar vol spullen van onszelf en familie mee om te verkopen op zomermarkten.´

Marktmeester en verkoopster Alie.

´Ik wil het eerst een jaar proberen, heb ik dit voorjaar tegen Linda gezegd. Later volgde een gesprek met Anita Klont en Jeroen van der Laan van Hotel Waddengenot die de markt al jaren organiseren om een beetje reuring in het dorp te houden.´

´Het loopt tot dusverre lekker en marktmeester zijn bevalt me prima. We hebben het er nog niet over gehad of ik na dit jaar doorga, maar dat gaat vast gebeuren.´

Alie zorgt ervoor dat er steeds tussen de vijftien en twintig handelaren aanwezig zijn. ´Ik vraag ze op markten waar Hugo en ik komen. De indeling van de markt neem ik voor mijn rekening en ik sta ten dienste van de handelaren. Als er iets is, kunnen ze bij mij terecht.´

Alie verkoopt zelf tweedehands speelgoed. ´Het is voor de kinderen leuk dat er ook voor hen iets op de markt is. Meestal zet ik er ook een grabbelton bij, maar daar is het vandaag niet van gekomen.´

Hugo snijdt de zalm. Hij verkoopt de vis los en tussen kadetjes.

Haar man staat op de kop van de markt, aan de Hoofdstraat, met zalm. Hugo (73) nam dit voorjaar de verkoop over van Kees Hage, die vanwege zijn gezondheid het stokje moest doorgeven.

´De beste zalm van Nederland, gevangen in Noorwegen´, prijst Hugo zijn product aan. ´Waarom de beste? Omdat ik het zelf rook. Dat duurt maar liefst 15 uur. En dan heb ik het al 12, 13 uur laten marineren.´

´Iedereen is er gek op. Laatst zei een vrouw: mijn man rookt ook zalm, maar die van jou is veel lekkerder. Hoe dat toch kwam. Ja, dat is het geheim van de smid. Dat ga ik niet prijsgeven.´

Een klant die meeluistert, complimenteert Hugo. ´Je proeft dat het met liefde gerookt is.´

Hugo doet dat in het rookhok naast het hotel en verkoopt de vis voor Jeroen en Anita. Voor een broodje paling kan de liefhebber ook bij hem terecht. Voor gerookte paling per pond voorlopig niet. ´20, 30 euro voor drie palingen… Dat durf ik de klant niet te vragen.´

Alie en Hugo wonen in Den Andel, maar zijn geboren en getogen in Pieterburen.
Hugo: ´Aan de Frederiksoordweg was Alie mijn buurmeisje. Vroeger pakte ik tussen de middag mijn accordeon om buiten op de stoep een stukje te spelen.´
Alie: ´Dat was bedoeld als seintje: Alie, ik ben weer buiten hoor!´

Buiten de Waddenmarkten om staan Hugo en groenteboer Henk Landwehr (Goudgewas Roodeschool) geregeld samen op zondag op het pleintje aan de Hoofdstraat.