Michel en Carolien plaatsen een ´Jannes´ bij Schaiftil

Een man die met een grondboor en snelbeton in de weer is en een vrouw die toekijkt en advies geeft. Voordat de e-bikeroutes ´In het spoor van De Ploeg´ compleet zijn, moet er wel wat gebeuren.

Michel Ruiterkamp en Carolien Schuttevaar plaatsen een paneel bij Scheeftil (Schaiftil), tussen Warffum en Onderdendam. ´Nu doet Michel het werk, maar zojuist heb ik hem helpen tillen. Op de Wolddijk, bij het Koningslaagtepad, hebben wij een zwaar paneel geplaatst´, verontschuldigt Carolien zich lachend.

De beide Achterhoekers werken voor AbelLeisure uit Lochem. Dat bedrijf ontwikkelt en realiseert recreatieve routeconcepten. Ze werken nu in opdracht van Stichting De Ploeg in Stad en Ommeland en het Groninger Museum.

Die hebben twaalf e-bikeroutes in de provincie Groningen uitgedacht langs plekken die schilders van Kunstkring De Ploeg inspireerden. Ze variëren in lengte van ruim 50 tot 160 kilometer en kunnen dus over meerdere dagen uitgesmeerd worden. Startpunt is het Groninger Museum. In 2022 moet het allemaal klaar zijn.

De routes worden voorzien van markeringen. En met één daarvan zijn Michel en Carolien nu dus bezig. Op dit paneel staat Jannes de Vries (1901-1986) centraal. Hij schilderde op deze plek ´De rode weg van Onderdendam´.

Carolien: ´Er komt een tekstje bij met uitleg over het kunstwerk en de schilder. Het paneel is voorzien van een QR-code, die verwijst naar  www.inhetspoorvandeploeg.nl, waar meer informatie over dit project te vinden is, ook over het fietsen van deze e-bikeroutes door middel van de RoutAbel-app.´