Zussen Paulien en Annemiek geven Winsum meer kleur

Annemiek (links) en Paulien hebben de taken verdeeld.

Beiden liepen ze met hetzelfde idee rond: Winsum iets meer kleur geven door her en der in het dorp bloemzaadjes te zaaien. Deze zomerse avond fietsen de zussen Paulien Kuik-Pannekoek en Annemiek Pannekoek langs die plekken om bij te zaaien, onkruid weg te halen en bordjes te plaatsen.

´Kijk´, wijst Paulien in het rond. ´Het is in Winsum heel veel groen en weinig kleur. Wij houden van bloemen, die kleuren het dorp en ze zijn ook goed voor de natuur, de bijen, vlinders en vogels. Zo help je de natuur een eind op weg.´

Op naar de volgende plek. De zaaiplekken van Paulien en Annemiek liggen tussen De Boog tot bij de voetbalvelden van vv Winsum.

De bordjes met de tekst ´Hier niet maaien´ maakte de man van een vriendin. Annemiek: ´Het is ook een oproep om eraf te blijven, om onze bloemetjes niet te gaan wieden.´

Veel plantjes steken de kop boven de grond, maar alleen de kamille bloeit al. Maar de zussen weten niet of zij dat gezaaid hebben. ´Volgend jaar moeten we eerder zaaien, het gras staat al erg hoog´, concluderen de zussen.

Ze plaatsten een oproep op Facebook en Insta (#laatwinsumbloeien) om bloemzaad te doneren. Dat bleek een succes, zag Paulien aan de inhoud van de emmer bij haar voordeur. Bovendien schonk de Ondernemersvereniging Winsum tien doosjes. ´We hebben ontzettend veel ingezameld, zeker zeven volle kwarkbakjes van een halve liter. Dat zijn ontzettend veel zakjes.´

Bij de provincie hebben ze het verzoek ingediend om de bermen langs de provinciale weg in de bebouwde kom van Winsum te veranderen in een bloemenzee. ´In Adorp doen inwoners dat de laatste jaren. De bermen zien er daar prachtig uit. Alleen is het traject in Winsum te lang, wij zouden het toejuichen als de provincie, de wegeigenaar, gaat zaaien. En de gemeente zou dat in het dorp kunnen doen.´