Jan Zijlmasingel klaar voor Oranje

Bewoners van de Jan Zijlmasingel in Leens brengen een dag voor de aftrap van het Nederlands voetbalelftal op het EK hun straat in Oranje-stemming.

´We versieren de straat vaker bij speciale gelegenheden, zoals Sint Maarten of de Leensterweek. De saamhorigheid is hier groot´, vertelt Marjan Hoeksema

Samen met straatgenoot Reinier Buringa hangt ze oranje vlaggetjes op. Reinier: ´Iedereen heeft een paal voor het huis, met een clubje van vijf, zes personen versieren we de straat.´

Beiden zijn voetballiefhebber. Eigenlijk weet Reinier niet wat hij van Oranje moet verwachten. ´Ik heb de andere teams niet zien voetballen, dus ik weet eigenlijk niet waar we staan. De finale halen wordt zeker niet makkelijk, Oranje is niet zover als een paar jaar geleden, maar we kunnen natuurlijk altijd groeien in het toernooi.´

Noa en Veerle eten een kadetje. Christien hangt de vlaggetjes op. Voor elk huis komt bovendien een ´shirt´ met het huisnummer.

Verderop in de straat is Christien van Duinen actief, geassisteerd door dochter Noa en buurmeisje Veerle. ´Ik vind het leuk om dit voor de straat te doen, om mijn steentje bij te dragen. Maar ik ben totaal geen voetballiefhebber en kijk ook niet naar de wedstrijden. De spelers ken ik niet, de bondscoach is wel een goede heb ik begrepen. Mijn man (Ben) is wel een fervent voetbalfan.´