De jonge bouwers van Zandeweer

Willemijn klimt speciaal voor de foto in de boomhut in wording. Roelof helpt haar een handje.

In de voorjaarsvakantie wordt druk gebouwd naast de boerderij van de familie Kruijer-Speelman aan de Veilingweg in Zandeweer.

Roelof Kruijer (12) bouwt een boomhut. ´Eergisteren ben ik begonnen. Maar ik ben niet lang achterelkaar bezig. Het is de bedoeling dat het een mooie hut wordt met een dak. Ik moet nog even kijken hoe ik het precies ga doen. Hutten bouwen we vaker, maar dit wordt mijn eerste boomhut.´

Hij spreekt over ´we´ want ook zus Willemijn (10) en broer Garmt (8) zijn aan het bouwen. ´Hun hutten komen op de grond. Mijn boomhut maak ik alleen.´

Roelof houdt van timmeren. Zo bouwde hij eerder al nestkasten. ´Die kast daar´, wijst hij naar een boom, ´is bestemd voor de torenvalk. Er heeft nog geen torenvalk in gezeten, maar vorige week zat er wel eentje óp.´

De broers weten nu al wat ze later willen worden: geen bouwvakker maar akkerbouwer, net als hun vader. Die verbouwt graan en suikerbieten.

De bouwers van Zandeweer.