Hè?! Betaald parkeren in Saaxumhuizen?

Betaald parkeren in een dorpje met nog geen vijftig inwoners? Het lijkt erop in Saaxumhuizen, waar in de tuin van Jan Kuiper en Yvonne de Hoop een oude parkeermeter staat. Voor de grap natuurlijk.

Voor met name Yvonne heeft het apparaat een emotionele waarde. ´Het is een erfstuk van mijn boezemvriendin Nancy. Zij woonde in Callantsoog en is vorig jaar overleden, pas 58 jaar oud. We waren zulke goede vriendinnen dat ze nog een weekend bij ons is geweest toen zij al in een hospice verbleef.´

We dachten: hoe leuk is het om hem gewoon in de tuin te zetten

Aanvankelijk stond de parkeermeter, waarvan het sleuteltje ontbreekt en het glas aan de achterzijde kapot is, in het winkeltje dat Yvonne een tijdlang had. Verkoop ervan ging haar toch aan het hart. ´We dachten: hoe leuk is het om hem gewoon in de tuin te zetten, tussen de bloemen en langs de kant van de weg, waar trouwens vaak veel te snel gereden wordt.´

Iedereen snapt dat de van oorsprong Amsterdamse meter niet in gebruik is. Jan en Yvonne hebben in elk geval niet gezien dat iemand er geld in wierp. Parkeren op die plek is ook niet handig. De weg is smal en vlakbij is een bocht.

Reacties krijgen ze in overvloed. ´Vooral zomers, van fietsers en wandelaars. Er worden opvallend veel selfies genomen. En de parkeermeter is opgenomen in een toeristische fietspuzzeltocht. Daarbij is de vraag hoelang je in Saaxumhuizen mag parkeren.´

Zijn ze niet bang dat ze de gemeente Het Hogeland op een idee brengen? Die kan immers extra inkomsten goed gebruiken. Jan lachend: ´Dat is een goeie! Ik denk dat de gemeente dat beter had kunnen invoeren in Winsum toen het werd verkozen tot mooiste dorp van Nederland. Dan hadden ze veel geld verdiend. Er kwamen in de maanden erna zo ontzettend veel toeristen.´

Geld verdienen doen Jan en Yvonne zelf sinds bijna een jaar nauwelijks door de corona-pandemie. ´Yoga geven in het YogaHuis is voor Yvonne niet mogelijk. En voor gitaristen ligt de boel ook op zijn gat. Je krijgt een tegemoetkoming van de overheid, maar dat is een doekje voor het bloeden.´

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
´We zijn gewoon Jan en Yvonne, niks zweverig´
mijnhogeland.nl/2019/03/23/