Fries kwartet pakt Bieuwketil aan

Fries is wekenlang de voertaal rond de Bieuwketil, tussen Warffum en Onderdendam. Het 170 jaar oude rijksmonument krijgt een flinke opknapbeurt.

Vier Friezen zijn deze donderdagmiddag in touw. Douwe en Jacob metselen een van de twee landhoofden. Hielke en Ate zijn aan de andere kant van de brug met van alles en nog wat bezig. ´Een beetje afstand tussen ons is heel goed, dan krijgen we minder snel ruzie´, grapt Hielke.

´De brug was niet in al te beste staat. We zijn in november begonnen en deze maand zijn we hier zeker nog´, vertelt Ate. ´En daarna gaan we waarschijnlijk naar Zuidema´s Klap bij Niekerk.´

Hielke woont nog het dichtst bij zijn tijdelijke werkplek, in Ternaard. De andere drie komen uit de buurt van Harlingen. Ate, de oudste van het kwartet: ´Het is niet anders, veel reizen hoort bij het leven van een bouwvakker.´

Hielke en Ate zijn in dienst bij Oosterhof Holman Beton en Waterbouw, Douwe en Jacob bij Siegersma Gevelrenovatie. Ze knappen de Bieuwketil op in opdracht van waterschap Noorderzijlvest.