´We zijn gewoon Jan en Yvonne, niks zweverig´

Hun favoriete stekje in huis? Het tafeltje bij het keukenraam, waar ze vrij uitzicht hebben over de landerijen en het hele jaar door de zon kunnen zien ondergaan. ´De hagelbui van zo-even zag je prachtig aankomen. Hier zitten en eten we, behalve als we Zin in Zondag organiseren, een combinatie van yoga en eten. En als de kinderen komen, zitten we ook aan de grote tafel.´

Jan Kuiper (62) en Yvonne de Hoop (53) wonen sinds medio vorig jaar in Saaxumhuizen, waar het hun prima bevalt. In de karakteristieke witte woning tegenover de kerk hebben ze hun YogaHuis, waar de yogi en yogini hun lessen geven in de ruimte waar de in 2017 overleden kunstenares Mar Vedder haar Galerie Pronkkoamer had.

Bij de koffie heerlijke Fryske Dumkes van Iris Kroes

Yvonne (die uiterlijk veel weg heeft van zangeres Anouk, hoort ze vaker) komt uit de stad, Jan uit Grijpskerk. ´We zochten een huis in stilte op het Groninger land, met een mooi uitzicht en genoeg ruimte voor een eigen yogastudio. Dit huis voldoet aan alle voorwaarden.´ Jan geeft ook nog les in zijn oude woonplaats. ´Het is niet yoga om daarmee te stoppen.´

Na een verbouwing van zes maanden is alles zoals ze het wilden hebben, zeggen ze, zittend op hun favoriete stekje. Bij de koffie heerlijke koekjes, Fryske Dumkes. ´Gekregen van Iris Kroes, met wie we gisteravond (zondag 17 maart) hebben opgetreden in schouwburg De Lawei in Drachten.´

´Regelmatig organiseren we Yoga in concert, waarbij we yoga combineren met muziek van Jan en gastmuzikanten. Begin april zijn we in De Oosterpoort in Groningen en later dit jaar in het Concertgebouw in Amsterdam. De stoelen maken dan plaats voor matjes.´

Ze werken vaak samen met Iris, de zangeres/harpiste die in 2012 The Voice of Holland won. Zondag (24 maart) zijn Jan en Iris te beluisteren in De Gouden Karper in Winsum, onder de noemer Jan Kuiper & Friends. Geen yoga dit keer, alleen muziek.

Jan is een befaamde jazzgitarist. Speelde de afgelopen veertig jaar over de hele wereld en was gitaardocent aan de conservatoria in Leeuwarden en Groningen. Yvonne en hij begonnen toevallig beiden twintig jaar geleden met yoga, hoewel ze elkaar pas leerden kennen na het overlijden van Jans echtgenote in 2014.

Yvonne: ´Sinds ik in 2002 ben begonnen met lesgeven is het beeld dat mensen hebben van yoga veranderd. Het is weg uit het stoffige hoekje. Toen hadden velen nog het idee dat het iets was voor geitenwollensokkentypes en andere zweverige mensen. Nu hoor ik vaak: Geef je yoga, wat leuk! Welke vorm geef je?´

Je moet je geluk niet verliezen in ongeluk

´Onze intentie is spiritualiteit op een aardse manier weer te geven die voor iedereen toegankelijk is. We bieden tools om je reis door dit leven zachter en lichter te maken´, schrijven de twee op hun site.

Jan: ´We heten gewoon Jan en Yvonne, heel aards, niks zweverig. We hebben ons geen Indiase namen aangemeten.´ Yvonne, gediplomeerd yogatherapeute, onderstreept het belang van yoga: ´Je moet je geluk niet verliezen in ongeluk. Je kunt verschillende dingen niet voorkomen in het leven. Nare dingen overkomen je. Maar je hebt wel invloed op de manier waarop je daarmee omgaat. Yoga kan daarbij heel goed helpen.´ Jan: ´Je leeft maar één keer, je moet het nú doen.´

Nog maar een greep uit hun activiteiten: in het voor- en najaar organiseren ze een yogaweekend op Terschelling. En dicht bij huis geven ze straks weer yogales aan de waddenkust. ´Bij de Klutenplas achter Den Andel beginnen we om vier uur ´s ochtends onder de naam Adem van het Wad. Zo´n buitenles met gezonde zeelucht, frisse wind, prachtige wolkenluchten is een inspirerende ervaring.´

www.yoga-huis.nl