Nico, Henk en Steven laten vol goede moed de ijsbaan vollopen

IJsclub Baflo is klaar voor de winter. Zaterdagmorgen (7 november) rond half negen, bij een temperatuur net boven het vriespunt, zetten Nico Buurma en Henk Haaksema de pomp aan.

Binnen vier tot vijf dagen zal de ijsbaan in Rasquert gevuld zijn met water. ´Hoeveel kuub erop komt weet ik niet, maar er zijn plekken waar 60 centimeter staat, minimaal staat er 30 centimeter´, zegt Nico, voorzitter van de club die 150 jaar bestaat. Van de viering kwam in coronajaar 2020 niks terecht. ´Misschien volgend jaar, we hebben in elk geval nog een feestje tegoed.´

Samen met Henk (bestuurslid) treft hij eerst de voorbereidingen voor de onderwaterzetting. Secretaris Steven Boekschoten neemt met alle liefde de taak van boodschappenjongen op zich. Eerst zoekt hij de markeringspunten voor het uitzetten van de 500 meterbaan. De twee tegels in het hoge gras vindt hij verdraaid snel. Hij plant er twee stokken in de grond.

Tien punten voor Steven

Daarna loopt hij op verzoek van Nico door naar het clubgebouw om in de meterkast de schakelaar om te zetten. ´Tien punten voor Steven, het stroom staat erop´, zegt Nico als in het pomphok het licht aangaat.

Steven haalt gereedschap op omdat hij toch zijn ´scootmobiel´ mee heeft.

Als Steven zich weer bij hen voegt, wacht het volgende karwei. ´Steven, jij hebt toch je scootmobiel bij je, wil je een grote hamer en een bahco halen?´ Daar gaat de Bafloër weer, op zijn elektrische scooter welteverstaan. Later zal die zeggen: ´Ik ben van nature helemaal geen secretaris. Ik heb er niks mee, maar ja, als niemand het wil doen…´

Het water spuit tegen een oud verkeersbord aan. Dat is nu niet noodzakelijk, maar wel als er ijs ligt en water bijgevuld moet worden.

Uiteindelijk lukt het allemaal en kan de pomp aan. Het water spuit het grasland op. Door het lage waterpeil in de sloot, slaat de pomp na tien minuten af. ´Dat zal vaker gebeuren. Af en toe zullen we hier de komende tijd moeten kijken en hem weer moeten aanzetten´, voorspelt Henk. Nico heeft wel een idee: ´Jouw broer werkt bij het waterschap hè. Als hij nou de sluizen openzet… daar hebben we wat aan.´

Schaatsen was er op de prachtige ijsbaan ´t Olhof het vorige winterseizoen niet bij. Een jaar eerder bleef het bij anderhalve dag schaatsplezier. Jammer, maar het is niet anders, vinden de drie. ´We beginnen elk jaar vol goede moed en hopen op een mooie schaatswinter. Daar doe je het uiteindelijk voor.´

Missie geslaagd.