Alleen de bonen lieten tuinder Johan dit jaar in de steek

Johan mag graag spitten, maar niet te lang achter elkaar.

Het moestuinseizoen loopt ten einde. Johan Leegte (81) spit op een frisse herfstdag een deel van zijn akker om op de volkstuintjes tussen Klein Wetsinge en Sauwerd, grenzend aan het Reitdiepdal.

Normaal heerst er serene stilte, maar op een steenworp afstand vinden de voorbereidende werkzaamheden plaats voor de nieuwe 380 kV- hoogspanningsverbinding. Vrachtverkeer rijdt af en aan over de tijdelijke ontsluitingsweg. Niet voor niets staat op het fietspad langs de tuintjes een verkeersregelaar.

´2020 was een goed tuinjaar´, blikt Johan terug. ´De tuin- en sperziebonen uitgezonderd. Ik heb daar geen verklaring voor, bij de buren deden de bonen het wel goed. Het was een droog jaar, maar ze hebben voldoende water gehad. De sloot bij de tuinen is altijd goed gevuld. Soms gebeurt het gewoon dat een gewas het een jaar wat minder doet.´

Ik spit altijd met de hand, daar heb ik veel plezier in

De tuin is nog niet leeg. Winterprei, spruitjes (groene en rode), andijvie, rode kool, knol- en bleekselderij en de laatste zomerwortels kunnen nog geoogst worden.

Hij is nu bezig de aardbeien onder te spitten. ´Elk jaar vervang ik vier rijtjes. Die hebben hun tijd gehad. In de zomer heb ik al vier nieuwe rijtjes geplant. Ik spit altijd met de hand, daar heb ik veel plezier in. Maar ik doe het steeds een halfuurtje tot een uur, niet te lang achter elkaar. Je kunt het ook in het voorjaar laten frezen, maar dat is niet nodig.´

Even een praatje met Tjeerd Geertsema, die ook een akker heeft op het complex.

Johan verbouwt alleen groenten die zijn vrouw Lia en hij eten. ´We geven ook veel weg, aan de buren bijvoorbeeld. En als kinderen komen, krijgen ze groente mee naar huis.´

90.000 steken

Een beste lap heeft-ie tot zijn beschikking: 4 are. ´Sinds we in Sauwerd wonen heb ik een volkstuintje. Dat is nu zo´n dertig jaar.´ Daarvoor woonde hij in Kloosterburen/Kruisweg en nog een korte periode in Groningen. ´We zaten vier hoog in Selwerd. Dat was ik niet gewend zodat ik na een paar jaar met mijn vrouw terugkeerde naar Kloosterburen. Toen de kinderen naar school gingen in Groningen wilden we dichter bij de stad wonen en kwamen we in Sauwerd terecht. Daar hebben we het prima naar ons zin.´

Lia bemoeit zich verder niet met de tuin. ´Die heeft thuis genoeg te doen en haar eigen hobby´s. Voor ons 50-jarig huwelijk kreeg ze vorig jaar een borduurpakket van een foto van onze vijf kleinkinderen. Veertien maanden heeft mijn vrouw erover gedaan, het waren ruim 90.000 steken.´