Werken in de wind op Schaphalsterzijl

Zomers is het zeker een pracht van een plek om te werken, maar in de herfst valt het wel tegen, zegt Gerard Mulder. ´Het waait hier soms stevig. Gistermorgen (2 november) was het gewoon storm. Dan is het fris hoor.´

Hij schildert het hekwerk van het oude sluizencomplex op Schaphalsterzijl. ´Ik werk met primer kale plekken en beschadigingen weg. Morgen kan ik beginnen met aflakken.´

De klus doet hij samen met een collega, die echter een weekje vrij is. Maar eenzaam hoeft hij zich niet te voelen. ´Er nemen best veel wandelaars en fietsers een kijkje. Af en toe maken ze een praatje met mij. Afgelopen week meerden mensen uit Amsterdam hier hun boot aan omdat ze het mooiste dorp van Nederland wilden zien.´

Als zzp´er – zijn bedrijf heet Schilder en Bouwservice Renova – schildert de Veendammer vooral woningen en kantoren. ´Bij huizen heb je meer eer van je werk, vind ik. Sinds september ben ik alleen met bruggen bezig. Het waterschap heeft de klus pas in augustus gegund, normaal gebeurt dat in het voorjaar.´

´Bruggen in Houwerzijl, Winsum, Zoutkamp en Wehe-den Hoorn heb ik al onder handen genomen. De brug in Zoutkamp was midden in het land. Met de auto kon je er niet komen, daarom moest ik eerst een halve kilometer met mijn spullen door het veld lopen om er te komen.´

Gerard is ingehuurd door Afman Schilderwerken uit Leek . Opdrachtgever is bij alle bruggen waterschap Noorderzijlvest.