Het tijdelijke tweelingbroertje van het Brintahuisje

Drie van de bouwers, vanaf links Geert de Haan, Roelof Rozema en Jan de Voogd. Henk Bolhuis, die ook elke dag van de partij is, ontbreekt.

En dan staat zomaar het beroemde Brintahuisje op een veldje aan de Borgweg in Winsum! Deze zondag leggen enkele bewoners van het hofje de laatste hand aan hun Brinta Hoeske.

Ook dit deel van de Borgweg doet mee aan de lichtweek, die maandag (21 september) van start gaat en als thema Back to the 50´s heeft.

Het huisje lijkt wel een kopie van het echte Brintahuisje in Breede, met details als een bedstee, wc en keukenblok. En dat is geen wonder. De bedenker is de 75-jarige Geert de Haan. ´Ik heb in de jaren vijftig in het huisje gewoond. We waren een gezin met zes kinderen. Kun je nagaan, want groot is het bepaald niet.´

Geert wilde per se iets origineels. ´Bij een eerdere lichtweek hadden we de bed-in van John Lennon en Yoko Ono nagemaakt. Wij waren niet de enige, het halve dorp was op dat idee gekomen.´

Geert en Lidy in het huisje, achter Geert de bedstee.

Twee weken wordt er al aan het huisje gewerkt. Nu is het een kwestie van afwerken. ´De vloerbedekking moet er nog in, de gordijnen moeten we nog ophangen en de poepdoos maken we nog af. Er komen nog een waslijn en linnenrek met wasgoed. Wonderbaarlijk hoeveel details Geert nog weet. Hij heeft het allemaal in zijn hoofd´, zegt Lidy Zuidema.

Geert: ´Zo is het huisje ongeveer in het echt, helemaal in detail namaken is veel te tijdrovend. Dit is al een hele klus.´ Hij loopt naar de muur, lachend wijzend: ´De aardbevingsscheuren zitten er zelfs in. Via de raampjes kunnen mensen deze week naar binnen kijken. Erin kan natuurlijk niet vanwege de 1,5 meterregel.´ De bouw heeft de bewoners geen cent gekost. ´Het huisje is gemaakt van gebruikt materiaal.´

Dit was al een karwei van jewelste. En dan te bedenken dat de Borgweg-bewoners achter het huisje ook nog een kruidenierswinkeltje hebben gebouwd!

Lidy voorziet het huisje van bloemen.

Eerder verscheen op verhalensite mijnhogeland.nl:
Kat Mabel heeft Brintahuisje voor zich alleen
mijnhogeland.nl/2020/02/29/