Hobbykweker Gerrit (bijna 89) is still going strong

Daar gaat Gerrit, pruimen plukken.

Gerrit Plakmeijer en Johan van der Leij plukken op deze wat grauwe ochtend in augustus pruimen op De Streekhof. Gerrit, die begin december zijn 89ste verjaardag hoopt te vieren, beleeft nog altijd veel plezier aan zijn hobbykwekerij in Den Andel.

´Ik bekijk van jaar tot jaar of ik doorga. Maar nu de hele dag thuis zitten, praten met de vrouw en de poes aan de staart trekken, is niks voor mij. Voor Grietje en de poes is dat ook niet leuk. Dit is ontspanning voor mij, rijk word ik er niet van. Maar als het niet meer wil, moet je stoppen. Gelukkig is het nog niet zover.´

De vroege appel Delcorf is al klaar.

Volgens Gerrit is 2020 een goed fruitjaar. Alleen de appels blijven achter. ´Het weer werkte niet mee tijdens de bloeiperiode van de appelbomen. De opbrengst is zeker 20 procent lager. De appels zijn ook een stuk duurder, normaal 80 cent de kilo, nu bijna het dubbele. Maar de bessen, bramen en peren gaan dit jaar uitstekend en ook met de pruimen lijkt het goed te gaan.´

´We moeten de kisten voor twaalf uur vol hebben, dat wordt hard werken´, zegt Gerrit tegen Johan, die twaalf jaar geleden met de VUT ging en zich direct aanmeldde als vrijwilliger. En een beetje mopperend: ´De regen doet de pruimen geen goed. Elke bui kost mij geld, want dan verrotten er weer een aantal.´

Dat brengt hem op een anekdote. ´Ik was ooit koster in Den Andel en vanwege de aanhoudende droogte vroeg ik de dominee te bidden voor water voor de boeren. Dat heeft-ie gedaan. Verdorie, nog nooit had ik zoveel verrotte pruimen als in dat jaar. Het hield niet meer op met regenen. Sindsdien waag ik me niet meer aan zulke verzoeken.´

Donderdag-, vrijdag-en zaterdagmorgen is De Streekhof geopend. Fruitliefhebbers kunnen desgewenst zelf peren (Conference) en pruimen (Reine Victoria) plukken. Zaterdag luistert Bollen&Co (Moniek Bollen en Jos Hoes uit Den Andel) de ochtend op met wereldmuziek. Arbeidsvitaminen, noemt de hobbykweker dat. Ook zijn er die ochtend op zijn terrein stationaire machines te bewonderen.

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Hobbykweker (86) heeft zijn grond verkocht, maar stoppen? Ho maar!
mijnhogeland.nl/2018/06/02/