Hobbykweker (86) heeft zijn grond verkocht, maar stoppen? Ho maar!

Gerrit heeft zijn handen vol aan het uitdunnen van de pruimenvruchten.

Hobbykweker Gerrit Plakmeijer dunt deze morgen de pruimenvruchten uit. ´We hebben nog nooit zo veel gehad. Daar ben ik niet blij mee. Twee derde moet eruit. Dat is een flinke klus.´

Terwijl Gerrit daarmee bezig is, vertelt hij dat hij zijn grond op 1 mei 2018 verkocht heeft. Dat betekent nog niet het einde van hobbykwekerij De Streekhof. ´Ik huur het dit jaar nog en waarschijnlijk ook volgend jaar. Daarna is verlenging eventueel ook nog mogelijk.´

Het was zijn vrouw Grietje die hem min of meer tot verkoop dwong. ´Na een gezondheidsdipje zei ze: verkoop het spul nu maar, ik wil er straks niet mee komen te zitten.´

Pruimenvruchten

De 86-jarige Gerrit runt de hobbykwekerij met vrijwilligers. Ze krijgen koffie en als dank voor bewezen diensten wat fruit mee naar huis. Een van de vrijwilligers is de 72-jarige Leo Annaars uit Usquert, die hij nog als leerling begeleidde toen ze bij landbouwbedrijf Heidema in Rasquert werkten.

Na een gezondheidsdipje zei Grietje: verkoop het spul nu maar, ik wil er straks niet mee komen te zitten

Dit bordje kreeg Gerrit van een kennis. Het illustreert op treffende wijze de sfeer op de hobbykwekerij.

Op de drie verkoopochtenden (donderdag, vrijdag en zaterdag van 08.00 tot 12.00 uur) is er altijd een behoorlijke aanloop. Voor bloemen, groenten en fruit komt men graag even naar Den Andel. De Bafloër koopt in, maar kweekt vooral ook zelf: appels, peren, pruimen, rode bessen, kruisbessen en bramen. Zijn de vruchten rijp, dan kunnen de bezoekers hun fruit zelf oogsten, tegen betaling uiteraard. Gerrit, niet zonder trots: ´Dan komt half Groningen hiernaartoe.´

Druk is het ook als hij een optreden heeft geregeld, bijvoorbeeld van het Jaco Schipperskoor uit Warffum of accordeonorkest Neptunus uit Delfzijl. Ook nodigt hij op gezette tijden een draaiorgelman uit.

Btw-verhoging gaat Gerrit een hoop geld kosten

De hobbykwekerij is vooral ook een sociaal gebeuren, zowel voor de klanten als de vrijwilligers. Vrijdagochtend komt een vast clubje naar het bedrijf aan de Andelsterweg. ´Dan hebben we een soort soos, met een man of acht zitten we gezellig bij elkaar, drinken koffie en praten bij´, vertelt Gerrit, nog altijd even enthousiast en innemend als in zijn vroegere jaren. Ongetwijfeld komt de btw-verhoging van 6 naar 9 procent op fruit vaak ter sprake aan de stamtafel. De CDA´er in hart en nieren is allerminst blij met deze maatregel die per 1 januari 2019 moet ingaan en waarmee ook zijn partij akkoord is gegaan. ´Dit gaat me een hoop geld kosten.´

Thuis volgt het middageten en aansluitend  doet hij een dutje

De Streekhof was eerst een volwaardig fruitteeltbedrijf. Gerrit maakte rond 1990 gebruik van een rooipremie en ging op het resterende deel van het perceel door als hobbykweker. Zes ochtenden in de week is hij er ondanks zijn gevorderde leeftijd te vinden. Thuis volgt het middageten en aansluitend  doet hij een dutje. Vaste prik. De rest van de dag brengt hij met Grietje door:  ´Wat boodschappen doen en af en toe maken we een uitstapje. Heel gezellig.´

Jan Dijkema uit Eenrum (rechts) is met zijn 92 jaar de oudste klant. Hij is in de verkoopschuur op weg naar kassamedewerker André Boerema (84) uit Winsum.