Niksdoen mag op de dorpsboerderij (maar er is genoeg te doen)

Veronique (links) en Colinda. Behalve een paard en shetlander lopen schapen, ezels, eenden, kippen, geiten, varkens en de honden Sil en Tommie rond op de dorpsboerderij.

Zandeweer op een warme zomerochtend. In het dorp is weinig activiteit te bespeuren. Hoe anders is het bij Dorpsboerderij Zandeweer, een kleinschalig bedrijf voor dagbesteding aan de Onnemaweg. ´Hier is genoeg werk te doen voor mensen die van het buitenleven houden´, zegt eigenaar Colinda van Hooijdonk.

Tien deelnemers verrichten deze ochtend verspreid over het terrein nuttig werk. Zo wiedt Hendrik Jan onkruid in de moestuin, schilt Gerrit binnen aardappelen en snoeit vrijwilliger Durk de meidoornhaag.

Zie je wel!

Gijs Visser, een van de drie aanwezige begeleiders, zaagt in de werkplaats hout op maat. Van de bouwpakketten maken de deelnemers vogelhuisjes. Vijftig jaar geleden kwam de man met het Rotterdams accent vanuit Capelle aan den IJssel naar het Noorden. ´Ik ben altijd uitvoerder geweest in bestrating en riolering. Van de dames mag ik niet met pensioen, ik moet hier van alles doen.´
Prompt wordt hij weggeroepen. ´Zie je wel!´

Gijs zaagt hout voor vogelhuisjes die deelnemers in elkaar zetten. Bij de weg staan ze te koop.

Acht jaar geleden vroeg Colinda hem om te helpen bij mannenklussen. ´Gijs is onmisbaar´, zegt Veronique van Duinen, de derde dienstdoende begeleider. Knikkend en lachend naar Colinda: ´In technische dingen zijn wij zijn niet zo heel handig.´

Veronique werkt sinds een jaar in Zandeweer (´ik had hier graag al veel langer gewerkt, want ik voel me hier thuis´) en is met Colinda de enige fulltime kracht. Vijf parttimers, een stagiaire en een groepje vrijwilligers completeren het team. ´We hebben veel waardering voor hun inzet. Extra hulp van vrijwilligers is altijd welkom. Bijvoorbeeld als chauffeur bij het halen en brengen van mensen met ons busje´, zegt Veronique.

Koffietijd voor deelnemers en begeleiders, vanaf links Geert Ruiter, Colinda van Hooijdonk, Koos Kruidhof, Veronique van Duinen, Hendrik Jan Landwehr, Germon Tiekstra, Gijs Visser en Leonie Kappen.

Dorpsboerderij Zandeweer bestaat tien jaar hoewel Colinda al langer op deze plek woont. ´In Brabant ben ik opgegroeid op de boerderij en sinds mijn 18de werk ik in de zorg. Voor de ruimte en boerderij Landzicht zijn we hier zestien jaar geleden naartoe gekomen. Op den duur is het idee voor een zorgboerderij ontstaan. Eerst heb ik bij onder meer de NOVO (tegenwoordig Cosis) gewerkt, ook om het Noorden beter te leren kennen.´

´Hier hebben kassen gestaan van een rozenkwekerij. Die waren al weg voor we hier kwamen. We hebben de schuur neergezet, het terrein opgedeeld in een weiland, moestuin, kas, bak en stal. Later zijn er meer ruimtes gekomen voor binnenactiviteiten. We hebben tussen de 25 en 30 deelnemers, die hier een aantal dagdelen komen voor de dagbesteding. De een is heel actief, de ander is heel erg aan het beleven. Er is werk en begeleiding naar behoefte.´

In het stalletje langs de weg zijn bloemen, groenten, eieren en vogelhuisjes te koop.

Behalve dagbesteding voor mensen ´met een verstandelijke beperking, psychische of psychiatrische problematiek,  beginnende dementie, niet-aangeboren hersenletsel of burn-out´ doet de dorpsboerderij ook aan thuisbegeleiding.

´We bieden 24 uurszorg voor mensen die zelfstandig thuis wonen en hier bijvoorbeeld hun maaltijd krijgen. De ambulante hulp groeit, mensen worden immers gestimuleerd zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Daarin kunnen wij een belangrijke rol spelen.´