Wandelaars Freddy en Appie pakken de draad weer op

Een partijtje kilo´s kwijtraken en sportief bezig zijn. Voor Freddy Vrijma (54) en Appie Sipsma (64) genoeg reden om drie jaar geleden samen de wandelschoenen aan te trekken. Vaak gaan de honden mee.

Op een doordeweekse ochtend wandelen de twee langs de Oude Ae, tussen Winsum en Bedum. ´We doen een rondje van 10 kilometer. We zijn weer aan het opbouwen. Doordat Appie is gevallen en met oogproblemen kampt, hebben we maandenlang stilgezeten. We zijn ook weer wat aangekomen, maar zitten gelukkig ver onder ons gewicht van drie jaar geleden.´

Appie: ´Mijn knie is nog wat stijf, we lopen in een iets langzamer tempo. Ja, man, ik ben vrijwilliger van FC Groningen en ben begin maart in het stadion van de trap gekukeld. Een pees boven mijn knie was bijna afgescheurd. Mijn been moest zes weken in het gips. En corona sloeg ook nog bij me toe. Gelukkig een milde vorm. Maar daarvan ben ik genezen, een paar weken geleden ben ik tweemaal negatief getest.´

Freddy is net een oude stoomlocomotief

Freddy: ´We zijn in training voor het Pieterpad, we willen volgend voorjaar het hele traject in doen, maar niet aaneengesloten. Gewoon voor de fun, een kilometer of 20-25 per dag. Mooi weer is een belangrijke voorwaarde, we gaan niet in de regen lopen.´

Beiden kennen elkaar van een gezamenlijke vriend, René Terhave, en zitten bij hetzelfde voetbalteam, Winsum 2 zondag, het enige zondagteam van vv Winsum. Appie als manusje-van-alles: van coach tot vlaggenist en van schatbewaarder tot ballendrager. Freddy is rechtsbuiten, als-ie tenminste fit genoeg is om te spelen. Appie: ´Hij is net een oude stoomlocomotief.´

Freddy: ´Zonder corona waren we waarschijnlijk kampioen geworden. We stonden bovenaan met tien punten voorsprong en hadden drie wedstrijden meer gespeeld dan onze directe concurrent.´

Door de oogproblemen heeft Appie vroegtijdig afscheid moeten nemen van zijn werk als stadsbuschauffeur. Freddy is conducteur bij NS. ´Ik draai altijd vroege diensten, morgen om vier uur gaat de wekker weer. Om één over vijf vertrekt de intercity vanuit de stad naar Almere.´
Grappig detail, zijn vrouw Angelique werkt als machinist bij Arriva.