Fotograferen is voor Roy de ideale uitlaatklep

´Het Groninger landschap: er is altijd wat te zien, welke kant je opgaat´, zegt Roy Wolzak.

Roy wandelt op een zonnige maandagmiddag tussen Garnwerd en Winsum, zijn trouwe metgezel – een fotocamera, Canon 750D – voor de borst. Een weekje vrij, wat een genot. ´Ben even bij een vriend op de koffie geweest en heb onderweg zo´n veertig foto´s geschoten. Maar ook als ik een opdracht 15 kilometer verderop heb, wandel ik ernaartoe. Ik heb niet eens een fiets bij huis staan.´

´Ik heb een drukke baan bij Hornbach in Groningen. Wandelen en fotograferen vormen de ideale uitlaatklep. Drie jaar geleden ben ik met beide hobby´s begonnen toen ik een burn-out had. De dokter adviseerde mij te gaan wandelen. Wandelen? Dat is iets voor oude mannen, dacht ik. Toch ben ik het maar gaan doen.´

´Een maat liep de eerste keer mee en zei: kijk om je heen, er is hier zoveel te zien. Mijn blik stond strak naar voren. Tunnelvisie hè. Al snel maakte ik onderweg foto´s met mijn smartphone. Dat ging van kwaad tot erger. Een andere vriend schonk mij zijn camera, want op marktplaats zou hij er toch niks voor krijgen. Inmiddels ben ik een camera en de nodige lenzen verder. Het kost wel wat centen, maar kost niet elke hobby geld?´

Wandelen? Dat is iets voor oude mannen, dacht ik

Alles wat Roy interessant vindt, legt hij vast. ´Velden, koeien, paarden, bruggen, noem maar op. In mijn dorp zijn een paar zeer interessante locaties waar ik graag foto´s van maak, zoals de Jeneverbrug en de beide molens. Ik mag graag bij zonsopgang fotograferen, eerder uit bed stappen is voor mij geen probleem.´

De eerste uitgave – een kalender met zijn foto´s – en een expositie in café The Jolly Cat in Winsum heeft hij inmiddels achter de rug.

´Door de expositie is het eigenlijk echt begonnen. Mensen kopen vaker foto´s en opdrachten voor fotoshoots komen op gang. Binnenkort fotografeer ik een boerderij bij Aduarderzijl en kortgeleden heeft een zwangere vrouw voor me geposeerd. En ik maak de foto´s voor de nieuwe website van The Jolly Cat.´

´Fotograaf Tina Lantink schuift soms een klusje naar mij door. Zo heb ik laatst voor haar de Worlddancers gefotografeerd. Bruidsreportages ga ik zeker niet doen, dan zou ik in Tina´s vaarwater komen. Voor mij is het hobby en dat maakt het extra leuk. Dat hobbygevoel wil ik vasthouden.´

Roy fotografeert paarden in het weiland bij Stal Weidelust.

Bij portretten doet Roy niet aan manipulatie, bij dorpsgezichten en dergelijke is een stevige nabewerking aan hem wel besteed. ´Fotograferen is ook een kunstvorm. Soms zie ik iets prachtigs en zijn de omstandigheden niet naar mijn zin. Dan ga ik ermee stoeien, bijvoorbeeld door de lucht te bewerken. Niet iedereen stelt zoiets op prijs, maar het zijn mijn foto´s.´

In september viert de hobbyfotograaf zijn 50ste verjaardag. Daar is hij nu al behoorlijk mee bezig. ´Ik ontkom niet aan een feest. Mijn vrienden kennende, word ik aan alle kanten vernacheld als ik dat niet doe. Er komt ook een handleidinkje van wat wel kan en niet, voor ze met strippers komen aanzetten.´

Roy toont de lensbal die hij geregeld gebruikt voor zijn foto´s.