Beste bui drijft cursisten van Gerald de schuur in

Heerlijk werken de vijftien cursisten van Gerald Schuil op een warme zaterdagmiddag in de fraaie tuin van Landgoed Ewsum. De donkere lucht en buienradar voorspellen weinig goeds, reden voor een verhuizing naar de schuur op het borgterrein. ´Vanmorgen moesten we ook al even naar binnen. Gelukkig dat die mogelijkheid er is.´

In grote lijnen waren de schilderijen al klaar, zodat de vrouwen – mannen hebben zich niet aangemeld – in het laatste halfuur de puntjes op de i kunnen zetten terwijl een flinke regenbui over Middelstum trekt.

Gerald helpt waar hij kan. Vaak weet de kunstenaar met een paar penseelstreken cursisten weer op het juiste spoor te zetten.

Waar nodig helpt Gerald een handje mee.

Dan breekt het spannende moment aan: de afsluitende bespreking door de meester. Tevreden als hij is, adviseert hij de werken in te lijsten. ´Je kunt bij een bouwmarkt hout op maat laten zagen. Het kost bijna niks en jullie schilderijen komen nóg mooier uit.´

Voor Gerald (63) was het een optreden in de plaats waar hij opgegroeid is, Middelstum, als zoon van een melkboer. Tegenwoordig is Kropswolde zijn woonplaats.

Gerald bespreekt de schilderijen met de cursisten. In zijn hand een lampje waarmee hij het schilderij verlicht.