Jesther klaar-over voor 180 melkkoeien

De koeien zijn gemolken en Jesther Huinder (14) begeleidt ze naar het land. Daarvoor moeten ze de Hekkumerweg over, het landweggetje tussen Sauwerd en Adorp.

Jesther levert maandagmorgen zijn bijdrage aan het bedrijf van zijn vader en oom tussen het online leren (Terra Winsum) door. ´De koeien heb ik gisteravond naar de stal gebracht, waar ze zijn gemolken. Zojuist is dat opnieuw gebeurd en nu gaan ze terug het land in. Dat vinden ze wel fijn.´

De meeste van de 180 koeien lopen kalm in een lang lint naar hun weiland, honderden meters verderop. Een enkeling lijkt wat balsturig en heeft vooral oog voor het fluitenkruid in de berm. De 14-jarige Hekkumer duwt deze dames weer in de juiste richting.

´Meestal gaat het goed. Soms trekt een koe zich niets aan van de afrastering en belandt dan in de sloot. Vaak lukt het ze om er zelf uit te komen, anders halen we de trekker erbij.´

Jesther heeft er plezier in. Of hij later boer wil worden, weet hij nog niet. ´Misschien.´

Als alle koeien gepasseerd zijn, springt hij op de fiets om achter de koeien aan te gaan. Een PostNL-bezorger en een fietser kunnen hun weg naar Hekkum vervolgen.