Geen bloembakken, maar koeien op beton bij Arie en Antoinette

Arie en Antoinette (die hond Mayra in de gaten houdt) met Yoni en Novi. Links Thom, een van de jongeren op de zorgboerderij. Ook hond Tess is van de partij.

Twee koeien sieren sinds kort de toegangsweg naar biologisch melkveebedrijf Abbeweer. Ze zijn van polyester. ´We moesten ze goed vastzetten, anders zouden ze wegwaaien´, zegt Arie Poot lachend.

Met de grote koe verraste Antoinette Alting (46) haar partner met zijn vijftigste verjaardag. De kleine gaf zij zichzelf cadeau en staat symbool voor haar jonge, kleinschalige zorgbedrijf.

´Koeien zijn zijn lust en leven, dus vond ik dit een passend cadeau´, vertelt Antoinette. Ze had Arie gevraagd beton te storten en hem wijs gemaakt dat dat voor bloembakken was. Arie: ´Dat leek me geen goed idee, want bloemen moeten water hebben en daar kan ik dan voor opdraaien. Deze koeien drinken gelukkig niet.´

Ik kon maar één ding bedenken: zeggen dat er koeien ontsnapt waren

Antoinette: ´Toen ze gebracht werden, had Arie net een afspraak met iemand die koeien kwam keuren. Om Arie naar buiten te lokken, kon ik maar één ding bedenken. Zeggen dat er koeien ontsnapt waren. Gelukkig was hij blij met het cadeau.´

Arie zit al ruim een kwarteeuw met zijn bedrijf op Abbeweer, de buurtschap bij Tinallinge. De afgelopen jaren is hij overgeschakeld van een gangbaar naar biologisch melkveebedrijf met 90 melkkoeien en 50 stuks jongvee. ´Biologisch houdt in grote lijnen in dat we zonder kunstmest en gewasbescherming werken en medicatie tot een minimum wordt beperkt´, aldus Arie, die voor het weidevogelbeheer is aangesloten bij het collectief Groningen-West. De (biologische) melk gaat naar de zuivelfabriek van FrieslandCampina in Maasdam.

Er moet een klik zijn, dat is het belangrijkste

Antoinette begon anderhalf jaar geleden onder naam Huyze Abbeweer (info@huyzeabbeweer.nl) met een kleinschalige zorgboerderij. ´Ik bied ambulante begeleiding, begeleid wonen, logeeropvang, dagopvang en dagbesteding aan acht deelnemers, het woord cliënten gebruik ik liever niet. De jongste is 7, de oudste 57. Er is geen vastomlijnde doelgroep. Er moet een klik zijn, dat is het belangrijkste.´

Arie en Antoinette en hun dochters Yoni (5) en Novi (4) verblijven het laatste jaar in een keet op het terrein vanwege de ver- en nieuwbouw van hun huis. Ze hopen er in juli in te kunnen trekken. Ook de nieuwe potstal voor jongvee en koeien die afkalven of ziek zijn is praktisch klaar. Als alles klaar is, willen ze hun volgende plan uitvoeren: verkoop aan huis van biologisch vlees.

De koeien van Arie moeten geregeld over de weg naar het land.