Het derde huis in Westernieland heet toevallig Het Daade Hoes

Het Daade Hoes is de naam van het derde huis aan de linkerkant bij binnenkomst van Westernieland, komende vanaf Den Andel. ´Puur toeval´, zegt bewoner Henk Huizinga (81). ´Als ik verderop had gewoond, had ik mijn huis ook Het Daade Hoes genoemd.´

´Dit huis is namelijk mijn derde huis. Ik begin geboren op Kaakhorn, het streekje ten noorden van Westernieland, en in de jaren vijftig zijn we verhuisd naar een bungalow aan de Kaakhornsterweg. Sinds 1977 woon ik hier. Tot anderhalf jaar geleden samen met mijn broer Folkert, maar die is helaas overleden.´

De naam staat zo op het huis en daar verander ik niks aan

Ron van de Laar, samen met zijn vrouw Heligt mantelzorger van Henk, drinkt een bakje koffie bij zijn overbuurman. ´Grappig zeg, mensen die voorbijkomen denken: Het Daade Hoes, dat klopt. En slaan er verder geen acht op. Anders was het wel heel verwarrend geweest!´

Henk: ´Daarom hoor ik er waarschijnlijk ook bijna niemand over. Het huis is weleens opgenomen in een puzzeltocht. En een man zei een keer dat het Daarde en geen Daade moest zijn. Nou, ik spreek die r niet uit. De naam staat zo op het huis en daar verander ik niks aan.´

Henk brak ruim een jaar geleden zijn heup toen hij zich verstapte bij een klus aan zijn huis. Sindsdien zit hij in de lappenmand, maar het gaat weer voorzichtig de goede kant op. ´Gelukkig heb ik een scootmobiel zodat ik er met goed weer uit kan, samen met Ron. Vroeger fietsten mijn broer en ik ontzettend veel. Gingen we even naar Delfzijl op en neer.´

Ron: ´Ze fietsten zo´n 17.000 kilometer per jaar. We hebben het laatst uitgerekend: met hun auto reden ze nog geen 4000 kilometer.´